Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

Olympiamitalisti Mira Potkonen löytää iloa nyt nyrkkeilyn ulkopuolisista asioista

Mira Potkonen taustallaan Hattula Boxingin Tiina Luukas, Petri Välkkynen, Tomi Korpinen ja Ari Turunen.

Nyrkkeilyn kaksinkertainen olympiamitalisti Mira Potkonen vieraili Hämeenlinnan seudulla keskiviikkona Hattula Boxingin kutsusta. Matkalla lajiharrastajien pariin nyrkkeilysalille Hattulaan hän kertoi tunnelmiaan Hämeenlinnassa. Tuoreen pronssimitalistin kilpaura päättyi 41-vuotiaana Tokion olympiakisoihin ja nyt Potkonen saa iloa nyrkkeilyn ulkopuolisista asioista.

– Kova työ on nyt tehty viimeiseen saakka ja Tokiossa tiesin, että se loppuu siihen. Nyt tuntuu ihanalta nauttia muustakin elämästä ja tavata uusia ihmisiä, hän hehkuttaa.

Puolitoista kuukautta sitten Potkosen nimi tallentui olympiahistoriaan ensimmäisenä kaksissa kesäkisoissa mitaleille yltäneenä suomalaisena naisurheilijana. Hänen uransa viimeiseen viiteen vuoteen kuuluu lisäksi kaksi MM- ja kolme EM-mitalia sekä EU-mestaruuskilpailujen voitto. Poikkeuksellinen arvokisaonnistumisten sarja selittyy Mira Potkosen mukaan ennen kaikkea sitoutuneisuudella ja työmäärällä sekä toimivalla valmentautumisympäristöllä.

– Lajiharjoittelun lisäksi muunkin elämän on oltava tasapainossa ja ympärillä oikeat ihmiset.

Rion olympiamitali vuonna 2016 antoi Potkoselle entistä paremman tuen esimerkiksi fysiikkaharjoitteluun, ravintovalmennukseen ja kehonhuoltoon. Potkonen hyödynsi joskus haaveilemansa olosuhteet elää urheilijan elämää ja myöntää nyt nauttivansa saavuttamistaan tuloksista.

– Pelkkää ruusuilla tanssimista viime vuodetkaan eivät ole olleet, mutta jokainen vastoinkäyminen ja tappiokin on vahvistanut. Vaikka urheilija saisi minkälaisen harjoitteluympäristön, oma sisäinen työn palo ratkaisee, sanoo Potkonen.

Vaikka oma kilpaurheilu on nyt jäänyt, kertoo Mira Potkonen harrastavansa aktiivisesti kaikkia urheilulajeja joista nauttii. Nyrkkeilyä hän kuvailee hyväksi vaikkei ehkä helpoimmaksi lajiksi niillekin, jotka eivät tähtää kilpailuihin.

– Itselläni on positiivinen ja iloinen ajatusmaailma ja toivon nautinnollista liikuntaa muillekin. Olen luvannut, että nyrkkeilyn parissa en tänä vuonna tee kuin tällaisia moikkailuja, kertoo Potkonen naurahtaen.

Hän kertoo pyrkivänsä vastaamaan myöntävästi myös muihin kuin nyrkkeilyyn liittyviin yhteistyötapahtumakutsuihin.

Siirtymistään työelämään Potkonen aikoo pohjustaa personal trainerin opinnoilla, jotka hän aloittaa jo ensi viikonloppuna.

– Voi olla, etten ala tekemään sitäkään pysyvästi, mutta jotain osviittaa se antaa. Yritys täytyy myös varmaan perustaa, onneksi mieheni on ollut yrittäjä jo pitkään ja tuntee ne asiat.

Urheilusta oppimistaan asioista Mira Potkonen aikoo säilyttää ainakin päämäärätietoisuuden.

– Jos jotain päätetään tehdä niin se tehdään. Ajatus päämäärään, niin se vie tavoitetta kohden.

Juha Reinikainen

Tokion menestys vaati henkistä kasvua

Tokion olympiakisoja edelsi poikkeuksellisen pitkä odotus, kun kisoja siirrettiin koronan takia vuodella. Mira Potkoselle karsintaturnauksen keskeytys keväällä 2020 oli kova paikka, sillä hän tunsi olevansa elämänsä parhaassa kunnossa. Kisojen siirto tiesi myös sitä, että Potkosen piti anoa erityislupaa kilpailla lajissa, jonka yläikäraja on 40 vuotta.

– Karsintojen keskeytyksestä huolimatta minulla oli tunne, että pystyn vielä kehittymään. Piti vain kasvattaa itseään henkisesti eri asioilla, hän kuvailee.

Matkallaan lajinsa vanhimmaksi olympiamitalistiksi Potkonen sai viritettyä itsensä huippukuntoon, muttei mielestään saanut Tokiossa itsestään irti aivan parasta.

– Sain itseni hyvään kuntoon, mutta henkisesti kasasin itselleni ehkä liikaa paineita.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.