Perjantai 22.09.2023
Nimipäivät: Mauri

Tuuli:
 

Lautakunta torppasi Idänpään ja Ojoisten terveysasemien lakkautuksen

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän ehdotuksen vastaisesti pitää Idänpään ja Ojoisten terveysasemat yhä toiminnassa.

Päätös syntyi eilisessä kokouksessa äänin 7-4 Pentti Nyholmin (sd.) tehtyä asemien säilyttämistä koskevan vastaesityksen.

Sosiaali- ja terveysjohtajan ehdotus oli siirtää asemien toiminta mahdollisimman nopeasti Viipurintielle pääterveysaseman yhteyteen.

Nyholmin muutosesitys oli perusteellinen ja pitkä. Hänen mukaansa Ojoisten ja Idänpään terveysasemat ovat tilastojen mukaan hyvin toimivia yksiköitä.

– Saamamme palautteen perusteella asiakkaat ovat tyytyväisiä näiden terveysasemien toimintaan. Samaten hoitohenkilökunnalta saatu palaute on hyvin positiivista. Potilaiden hoitoon pääsy on pystytty pitämään tavoitteiden mukaisena. Pääterveysaseman potilaista yli 70 % on sellaisia, jotka käyvät vastaanotolla 1-2 kertaa vuodessa. Ojoisilla ja Idänpäässä vastaava luku on 62-65 %, Nyholm luetteli.

– Väestömäärään suhteutettuna pääterveysasemalla tehdään noin 15% lähetteitä erikoissairaanhoitoon, kun taas Ojoisilla ja Idänpäässä vastaava luku on 10-12%. Näistä luvuista voidaan päätellä, että Ojoisten ja Idänpään terveysasemalla on pystytty hoitamaan vaativampaa hoitoa tarvitsevia potilaita pidemmälle kuin pääterveysasemalla. Tätä tulosta tukevat myös terveydenhuoltohenkilöstön omat havainnot toiminnasta.

Nyholmin mielestä selvitysten mukaan terveysasemien yhdistämisellä ei saavuteta merkittäviä taloudellisia säästöjä.

– Terveydenhuolto painii tälläkin hetkellä työntekijäpulan kanssa. Kokemus osoittaa, että ylhäältä päin ilman henkilökunnan kuulemista tapahtuvat puuttumiset johtavat helposti työntekijöiden menettämiseen ja rekrytointivaikeuksiin. Näin ollen ei missään tapauksessa pitäisi henkilökuntaa kuulematta puuttua niihin yksiköihin, jotka on kovalla työllä saatu toimiviksi, hän edelleen perusteli.

Lopuksi Nyholm totesi, että kaupunkimme strategiassa on korostettu asukkaiden kuulemista ja henkilökunnan työolosuhteiden kehittämistä. Näitä molempia pidetään tarkeänä osana strategiaamme. Kokonaissuunnitelma kahdesta sotekeskuksesta, itäisestä ja läntisestä, on tulevaisuutta ajatellen sinänsä hyvä ja kehittämisen arvoinen ajatus. Lisäksi nyt pääterveysaseman toimintaa tulee kehittää sujuvammaksi. Katsomme, että juuri nyt ei ole oikea aika siirtää Ojoisten ja Idänpään terveysasemia pois nykyisiltä paikoiltaan. Pidämme hyvin toimivat yksiköt toiminnassa Idänpäässä ja Ojoisilla. Kun sotekeskukset valmistuvat katsomme asiaa uudelleen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja jätti päätökseen seuraavan eriävän mielipiteen: Olemme tehneet strategian. Strategian pohjalta on pystyttävä tekemään päätöksiä. Strategisten päätösten lykkääminen vain viivästyttää tarpeellisten muutosten tekemistä. Strategian valmistelu ilman toimeenpanoa myös teettää virkamiehillä turhaa työtä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.