Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

Liikuntatiloissa säästetään energiaa, käyttömaksut silti nousemassa

Jäähallit ovat isoja energiankuluttajia.

Hämeenlinnan Liikuntahallit on mukana valtionhallinnon yhteisessä Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa, jonka tavoitteena on tehdä konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.

Kampanjalla pyritään vähentämään energiankulutusta kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa, taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa. Kampanja käynnistyy ensimaanantaina.

Energiansäästötoimenpiteistä valtaosa ei suoraan näy tilojen käyttäjille vaan tapahtuu taloteknisiä järjestelmiä säätäen.

Sisäliikuntatilojen lämpötiloja pyritään laskemaan asteesta kahteen, valaistuksen ja infonäyttöjen ajastuksia tarkennetaan vastaamaan tilojen käyttöaikoja, ilmanvaihdon käyntiaikoja sekä kylmäkoneiden kompressoreiden ohjausta tarkennetaan ja lämpimän käyttöveden raja-arvot tarkastetaan.

Osa säästötoimenpiteistä vaikuttaa kuitenkin myös tilojen käyttöön. Jalkapallon ulkotekonurmen lämmitys keskeytetään sydäntalvella 12.12. ja 12.3. väliseksi ajaksi.

Tekonurmen lämmitys keskeytetään kolmeksi kuukaudeksi.

Hämeenlinnan uimahallin höyry- ja infrapunasaunat ovat käytettävissä vain viikonloppuisin ja tavallisten saunojen käyttöaikoja voidaan porrastaa kävijämäärien mukaan.

Uimahallin parkkipaikan maksuton sähköautojen latausmahdollisuus poistuu. Viestinnän keinoin pyritään muistuttamaan tilojen käyttäjiä siitä, kuinka jokainen voi omilla arkisilla valinnoillaan vaikuttaa energiankulutukseen.

Hämeenlinnan Liikuntahallien operoimilla liikuntapaikoilla kuluu vuosittain sähkö- ja lämmitysenergiaa keskimäärin noin 14.700 MWh. Tästä noin 75 prosenttia kuluu jäähallien ja uimahallien ylläpitoon ja käyttöön.

– Liikuntalaitokset ovat todellisia energiasyöppöjä ja ilman muuta meidän tulee osaltamme olla mukana turvaamassa energian riittävyyttä, toteaa Liikuntahallien toimitusjohtaja Tuire Järvinen.

Hämeenlinnan Liikuntahallit on yhdessä Hämeenlinnan kaupungin kanssa mukana kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa (KETS) ja tavoittelee vuoteen 2025 ulottuvalla sopimuskaudella 7,5 prosentin energiansäästöä vuoden 2018 tasosta.

Ensi vuoden talousarvion laadinta on parhaillaan käynnissä ja odotettavissa on korotuksia liikuntatilojen käyttömaksuihin. Yleinen kustannusten nousu vaikuttaa voimakkaasti liikuntalaitosten ylläpidon kuluihin.

Palveluiden ja tarvikkeiden hinnat nousevat lähes poikkeuksetta 4-6 prosenttia Kaukolämmön hinta nousee marraskuun alussa 18 prosenttia.

– Kustannustason nousu vaikuttaa väistämättä myös tilojen käyttömaksuihin, Järvinen muistuttaa.

Vuoden 2023 talousarvio ja tilojen käyttömaksujen korotukset vahvistetaan marraskuun aikana.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.