Tiistai 27.02.2024
Nimipäivät: Torsti

Tuuli:
 

Suistolla soi jazz

Oaagaada esiintyy Suistoklubilla lokakuun puolivälissä.

Hämeenlinnasta ponnistava jazzyhtye Oaagaada esiintyy Suistoklubilla pitkästä aikaa lauantaina lokakuun 15. päivänä kello 19. Illan toinen esiintyjä on yhdysvaltalainen basisti Darin Gray.

Saksofonisti Sami Pekkola on toiminut paikallisen jazzmusiikin puuhamiehenä jo vuosia. Hämeenlinnassa jazz on tänä vuonna soinut enemmän kuin vuosiin Linnajazzien aktivoitumisen myötä. Kesän festareiden lisäksi kovatasoinen klubisarja on vetänyt luokseen tosi hyvin ihmisiä ympäri vuoden. Tällä kertaa Pekkola itse hyppää vaihteeksi leipälajinsa pariin lavalle yhdessä Oaagaada-yhtyeen kanssa.

Yhtyeessä puhaltaa Pekkolan lisäksi muutenkin paikallisia tuulia. Bändin trumpetisti Tuure Tammi lienee useimmille tuttu paikallisesta The Blassics-yhtyeestä. Oaagaadan rytmisektion tontilla hommista vastaa rumpali Simo Laihonen ja kontrabasisti Tero Kemppainen.

Suiston konsertin jälkeen Oaagaada suuntaa tämän hetken jazzin kiinnostavimpia nimiä esittelevälle We Jazz -festivaaleille Helsinkiin. Yhtye ammentaa sävellyksensä ja sointinsa vapaan jazzin perinteestä. Trumpetti, saksofoni, kontrabasso ja rummut puhaltavat kollektiivisesti yhteen hiileen saaden yhtyeen musiikin leiskumaan kuumana.

Illan toinen esiintyjä, basisti Darin Gray lienee yksi improvisaation ja kokeellisen musiikin uutterimmista tekijöistä. Hän on kiertänyt maailmaa vuosikymmeniä muun muassa indieyhtye Sonic Youthinkin riveistä tunnetun kitaristi Jim O’Rourken ja Wilco-yhtye Glenn Kotchen kanssa.

Darin keskittyy musiikissaan olennaiseen. Intensiivisissä esityksissä turhat kikkailut ovat karsiutuneet pois. Matalaa profiilia pitävä muusikko asuu ja työskentelee tällä hetkellä Forssasta käsin.

Jazzin äänittämisen mysteereitä on selvitelty ja jäljitelty vuosikymmeniä eri puolilla maailmaa. Usealle jazzarille esimerkiksi Blue Note -levyjen äänittäjänä tunnetun Rudy Van Gelderin soundi toimii viitteenä tai jopa suorana tavoitteena. Mutta ei toki kaikille.

Paikallinen tuottajapari Juha Sarkkola ja Tuure Tammi luottavat vanhempaan analogiteknologiaan Odd Funk -studiolllaan, mutta etsivät rohkeasti uutta soundia äänittämilleen yhtyeille Kaurialan uumenissa. Onnistuneelle äänitykselle teknologia on vain yksi osatekijä. Odd Funk -studion parivaljakon positiivinen energia ja kiinnostuneisuus innostaa vierailijan välittömästi mukaansa.

Oaagaadankin musiikissa soundilla oli iso osansa kokonaisuudesta. Ei ole ihme, että yhtye on ottanut turvasatamakseen Odd Funk -studion. Bändin We Jazz -levy-yhtiön julkaisema sinkku onkin saanut paljon kiitosta juurikin napakasta studiolla luodusta soundistaan.

Odd Funkin nimi löytyy tänäkin vuonna lähes kymmenestä julkaistun levyn takakannesta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.