Perjantai 12.04.2024
Nimipäivät: Julia, Julius, Janna, Juliaana

Tuuli:
 

Jenni Mattila: Pitkät matkat tuovat vahvuudet esille

Monessa kestävyyslajissa huipulla tai huipun tuntumassa kilpaillut hämeenlinnalainen Jenni Mattila etsii nyt rajojaan triathlonissa ja duathlonissa Tawast Cycling Clubin väreissä. Triathlonit, maastotriathlonit ja talvitriathlonit ovat kuuluneet tämän kestävyyslajien monitaitajan ohjelmaan jo aikaisemmin mutta viime kesä oli ensimmäinen jolloin hän satsasi triathloniin enemmän.

Jenni Mattilan viime kauden päätavoite jäi väliin, joten nälkää harjoituskaudelle on riittänyt.

Jenni Mattilan viime kauden päätavoite jäi väliin, joten harjoituskaudelle on riittänyt nälkää.

Päätavoite, Joroisten Finntriathlon, jäi Jenniltä viime kesänä väliin hitaasti parantuneen jalkahaavan takia. Pettymys oli kova, mutta kuntoaan hän ehti vielä esittää Tahkon puolimatkan triathlonissa. Kolmas sija ja aika 5.02 jättivät vielä paljon hampaankoloon.

? Lähdin matkaan todella varovaisesti ja napsin porukkaa juoksuosuudella kiinni. Maaliin tulin niin hyvävoimaisena, että seuraavaksi uskallan aloittaa paljon rohkeammin, hän arvioi.

Mattila tunnustaa olevansa urheilijana oman tiensä kulkija. Pisimmillään hänellä on ollut kilpailutaukoa vuosien ajan.

? Vuokatin urheilulukion jälkeen minulla oli urheilusta noin seitsemän vuoden tauko, jolloin vain harrastin liikuntaa, hän kertoo.

Jo lapsuudesta asti monen lajin parissa rakennettu kuntopohja ja lahjakkuus eivät tästä tauosta murentuneet.

? Kun Hämeenlinnan Hiihtoseura pyysi mukaan viestijoukkueeseen, niin jäin koukkuun taas, hän naurahtaa.

Juoksu on Jenni Mattilan vahva laji myös triathlonissa.

Juoksu on Jenni Mattilan vahva laji myös triathlonissa.

Yksi triathlonissa kiehtova asia on se, että lajin pituus suosii Jennin ominaisuuksia.

? Mitä pitempään mennään, niin sen enemmän omat vahvuudet tulevat esille. Triathlon on niin puhdas kestävyyslaji, että siinä pystyy vielä kehittymäänkin, hän pohtii.

Myös harjoittelun monipuolisuus on Jenni Mattilalle tuttua ja osin pakon sanelemaa. Triathlonissa Jenni on säväyttänyt vahvoilla juoksuillaan, vaikka hänen jalkansa eivät kestä yksipuolista juoksuharjoittelua kovinkaan paljon.

? Juoksukunto on pitänyt tehdä muilla lajeilla. Viime vuonnakin alitin puolivahingossa SM-ratakympin tulosrajan ja juoksin matkan myös Kalevan Kisoissa, hän kertoo.

Kilpaileminen kesä- ja talvilajeissa sekä takavuosina myös seikkailu-urheilussa on tarkoittanut, että niin sanotut siirtymäkaudet eivät ole kuuluneet Mattilan vuosirytmiin. Tänä talvena hän kuitenkin on jättänyt kilpailemisen tarkoituksella vähemmälle. Neljän Vuoren Hiihdon 50 kilometrin voitto osoitti, että harjoittelu ei ole valunut harakoille.

? Sen lisäksi osallistuin noin viiteen vitosen kisaan. Startteja oli tarkoituksella vähemmän, jotta paukkuja jäisi vielä kesäksi.

Hiljattain Jenni otti kakkossijan Lahdessa kisatussa talvitriathlonin maailmancupin osakilpailussa, jossa lajeina oli lumikenkäjuoksu, hiihto ja luistelu. Kisa oli myös lajin SM-koitos.

Lyhyeksi jäänyt talvi suosii nyt pyöräilyn ulkoharjoittelua.

Lyhyeksi jäänyt talvi suosii nyt pyöräilyn ulkoharjoittelua.

Triathlonin lajeista uinti oli Mattilan harjoitusohjelmassa vahvimmin syksyllä. Talven pääharjoitusmuotonsa hiihdon ohella hän on tänä talvena harjoitellut myös pyöräilemällä kilpapyörällä sisätrainerilla, spinning-tunneilla ja juoksemalla.

Kesäkilpailukautensa Mattila avaa luultavasti 26. päivänä huhtikuuta SM-duathlonissa. Touko-kesäkuun vaihteessa hän lähtee yhdeksän päivän yhdistetylle lomalle ja harjoitusleirille Mallorcalle tavoitteena paitsi hioa fyysistä kuntoa, myös pyöränkäsittelyä ja uintia.

Triathlonin kilpailukauden aloitus on merkitty kesäkuun 14. päivän kohdalle, Finntriathlon Vanajanlinnaan. Viime vuonna väliin jääneeseen Joroisten Finntriathloniin Mattila on ilmoittautunut puolimatkalle.

? Täysmatkan aion todennäköisesti kilpailla kauden mittaan jossain muualla, hän kertoo.

Vaikka urheiluvuosia on takana monia, triathlonistina Mattilalla on vielä kehittymisenvaraa. Hän toivoo uinti- ja pyöräilytekniikan harjoittelun tuottavan tulosta jo ensi vuonna eivätkä Mattilan takavuosien voitot eri triathlonkisoissa ole tulleet myöskään välineurheilun ansiosta.

? Ensimmäisen märkäpukunikin ostin vasta viime vuonna, hän paljastaa.

? Lisäksi en olisi voinut kuvitellakaan, että uinti on näin haastava laji. Siinä riittää tekemistä vielä todella paljon.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.