Torstai 22.02.2024
Nimipäivät: Tuulikki, Tuuli, Tuulia, Hilda

Tuuli:
 

HIIHTO: MM-mitalisti Laura Monosen mielessä siintävät jo olympialadut

Maija Hakala (vas.), Anni Kainulainen ja Laura Mononen sanovat viihtyvänsä Hämeenlinnan Hiihtoseuran väreissä. Hiihtoseuran naisten edustushiihtäjät olivat tänään estradilla tiedotustilaisuudessa Sokos Hotel Vaakunassa Hämeenlinnassa.

Vaikka talven viimeiset hiihtolenkit on vasta saatu tehtyä ja meneillään on siirtymäkausi kesäharjoitteluun, on Hämeenlinnan Hiihtoseuran MM-viestipronssihiihtäjä Laura Mononen jo kääntänyt ajatuksensa olympiatalveen 2018.

? Päällimmäisenä on mielessä, mitä pitää tehdä jotta pystyy taistelemaan henkilökohtaisilla matkoilla ihan kärkisijoista. Onneksi tuntuu siltä, että pystyn kehittymään vielä monella osa-alueella, Mononen sanoo.

Hän ei arkaile kertoa, että tavoitteena on henkilökohtainen arvokisamitali. Lahden MM-kisat tänä talvena olivat Monosen toiset arvokisat ja viestipronssin lisäksi hän pitää tärkeänä, että sai hiihtää sprinttiä lukuun ottamatta kaikki matkat fanaattisen kotiyleisön edessä.

? MM-hiihdot eivät enää olleet mitkään kokemuksenhakukisat, mutta silti tärkeät olympiatalvea ajatellen.

Omaa päättynyttä kauttaan Mononen arvioi jopa yllättävän kriittisesti. Hiihtäjä olisi kaivannut itseltään enemmän top-5 -sijoituksia kansainvälisissä kisoissa. Realistisen pohjan olympiamitalin tavoittelulle antaisi Monosen mielestä vain se, että suoritustaso vakiintuisi maailmancupin palkintopallisijoille.

? Jos rutiinitaso olisi se, arvokisoihin ei enää tarvisi lähteä tavoittelemaan kovaa tasonnostoa.

Mononen listaa tavoitteisiinsa myös ensimmäisen henkilökohtaisen Suomen mestaruuden.

Laura Mononen (oik.) leikkasi kakkua tänään Hämeenlinnassa, kun hän ja muut Hiihtoseuran huippunaiset kertoivat kuulumisiaan.

Jo alkutalvesta ylikuntoon ajautunut Maija Hakala puolestaan sanoi, että takana on henkisesti ja fyysisesti raskas kausi. Marraskuussa ylikunto-oireiden jo ollessa näkyvillä hän sanoo suhtautuneensa tilanteeseen vielä liian optimistisesti ? olihan Hakalankin tavoitteena paikka MM-kisoissa.

? Vihdoin piti tilanne myöntää ja lopputalven aikana en kisojen lisäksi tehnyt muuta kuin ulkoilua. Jatkossa pitää uskoa enemmän myös siihen, mitä mittarit kertovat rasitustilasta eikä vain ylioptimistisesti luottaa omiin tuntemuksiin.

Kun harjoitteluksi laskettava ulkoilu on puuttunut ohjelmasta lähes koko talven ajan, lähtee Hakala rakentamaan kuntoaan kaukaa normaaliin harjoituskauteen verrattuna.

? Rauhassa on ryhdyttävä rakentamaan kuntoa. Maltilla kuntoon, niin ehkä olympialaisetkin ovat vielä mahdolliset ja lisäksi tavoitteena on voittaa ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali.

Hiihtoseuran edustustrion kolmas lenkki, Jyväskylässä kauppatieteitä opiskeleva Anni Kainulainen puolestaan ylsi kauden aikana suunnilleen tavoitteeseensa. Hyvää kesää ja syyskautta varjosti vain jalan jännetulehdus mutta sekään ei pysäyttänyt harjoittelua.

? Talvi oli tasavahva. Tavoitteeni oli yltää SM-kisoissa kymppisakkiin ja sijoitukset olivat 5., 6., ja 9. Ensi talven tavoitteeni on päästä hiihtämään maailmancupia muuallakin kuin kotimaassa ja se vaatii lisää kovaa kestävyysharjoittelua, Kainulainen sanoo.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.