Tuuli:

Eurofutis palasi Koskiin viihdyttävästi

Ilma suosi ja järjestelyt toimivat Hakan pitkästä aikaa pelatessa eurofutista. Kuva: Juha Reinikainen.

Melkein naapurissa Valkeakoskella pelattiin 15 vuoden tauon jälkeen eurojalkapalloa, kun FC Haka kohtasi pohjoisirlantilaisen FC Crusadersin Euroopan konferenssiliigan karsintakierroksella torstaina.

Pisteet yleisöönmenevässä ensimmäisessä osaottelussa tasattiin numeroin 2-2 (2-1) kummankin joukkueen onnistuttua kertaalleen erikoistilanteessa ja kertaalleen pelitilannemaalissa.

Hakan puolustuspelaaminen on ollut kauden mittaan ongelma kotimaisessa sarjassa ja Crusadersiakin vastaan joukkueen alakerta uinahti ensimmäisellä puoliajalla pariin kertaan.

Jordan Forsythe sai jalkansa vapaaksi 23. minuutilla liian halvalla, ja rangaistusalueen rajalta lähtenyt laukaus kiersi vastustamattomasti Hakan maalin yläkulmaan.

Pallollista peliä vei kuitenkin pääasiassa Haka, vaikka sortuikin välillä paineettomissakin tilanteissa harhasyöttöihin.

Hallintaa edesauttoi vieraiden passiivinen ja matala prässi. Kotijoukkue oli päästä muutaman kerran tekopaikkaan läpisyötöistä, jotka Crusaders-vahti Jonathan Tuffey kuitenkin ehti useimmiten poimimaan.

Tasoituksessaan Haka onnistui lopulta 34. minuutilla, kun Logan Rogerson sijoitti pallon rankkaripilkulta vasempaan alakulmaan Tuffeyn aavistaessa toiseen kulmaan.

Vain kolme minuuttia myöhemmin Tehtaan kentällä juhlittiin Hakan johtomaalia, kun vasemman laidan kautta rakennettu hyökkäys päättyi Tiemoko Fofanan läheltä viimeistelemään maaliin.

Haka ei epäonnekseen onnistunut kasvattamaan johtoaan selkeän hallintajaksonsa aikana.

Toisen puoliajan alussa Haka oli vuorostaan altavastaajana Crusadersin hakiessa tasoitusta.

Kovat kontaktit johtivat yhteensä viiteen keltaiseen korttiin ja lopulta 67. minuutilla Hakan Janne-Pekka Laine sai katsella kahden varoituksen jälkeen punaista korttia.

Haka ei miesalivoimallakaan joutunut paniikkiin, mutta harmittava käsivirhe lähellä rangaistusalueen rajaa tarjosi Crusadersille tasoituspaikan.

Ross Clarke heiluttikin kierteisellä laukauksellaan vapaapotkusta Hakan verkkoa ja ottelu oli 69. minuutilla tasan.

Paremman liikkeensä, yksilötaitonsa ja ehkä lievän tuurin ansiosta Haka sai pidettyä numerot 2-2:ssa loppuun asti.

Tuuriksi voi lukea, ettei Crusadersin kaikkien aikojen maalintekijä, 85. minuutilla kentälle vaihdettu Jordan Owens saanut palloa verkkoon kolmesta suoraan hänen päähänsä kiertäneestä keskityspallosta.

Tasapelipisteen kannalta tärkeä oli myös Haymenn Bah-Traorén hyvä, maalipaikan estänyt ja taktisesti loistava puolustusjuoksu loppuhetkillä. Avauspuolikkaalla hän puolestaan piti hyvin hermonsa, vaikka joutui useaan otteeseen rikotuksi.

Yli 2.000-päinen valkeakoskelaisyleisö muisti ennen ottelua hiljaisella hetkellä äskettäin menehtynyttä seuralegendaansa Esko Malmia.