Torstai 21.09.2023
Nimipäivät: Mervi

Tuuli:
 

Pyhiinvaellus hämäläisiä vanhoja kirkkopolkuja pitkin

Rengon kirkolle järjestetään pyhiinvaellus osana Renko-viikkoa. Kuva: Hämeenlinna-Vanajan seurakunta.

Rengon Pyhän Jaakon kirkkoon järjestetään pyhiinvaellus maanantaina heinäkuun 24. päivänä. Perinteinen pyhiinvaellus kulkee tänäkin vuonna hämäläisiä vanhoja kirkkopolkuja pitkin, nyt Rengon Ahoisten kylästä Muurilan kylään Rengon kirkolle.

Vaellus järjestetään vapaaehtoisten voimin. Matkaa tulee noin 12 – 14 kilometriä. Vaelluksen päätteeksi on hartaushetki kirkossa. Tapahtuma on osa Renkoviikkoa.

– Vaelluksen merkitys renkolaisille on edelleen tärkeä, kertoo renkolainen, Rengon kirkon seurakuntatyön talkoolainen Sara Kaloinen.

– Rengossa on aina asuttu kylissä, joista on yhdessä kokoonnuttu yhteiselle vaellukselle kohti kirkkoa. Matkaa on taitettu yhdessä kävellen.

Tarina vaelluksen takana kertoo, että Pyhän Jaakon kirkko olisi keskiaikaisen pyhiinvaellusreitin, Jaakontien, pohjoisin päätepiste.

– Tästä löytyy todisteitakin, sillä vuoden 1980 kirkon tutkimuksissa tehtiin simpukankuorilöydös ja pyhiinvaeltajat kantoivat aikanaan mukanaan simpukoita, Kaloinen kertoo.

Jaakontie kulkee halki Euroopan Espanjasta Pohjoismaihin saakka. Apostoli Jaakobin hauta Santiago de Compostelassa kuului keskiajalla tärkeimpiin pyhiinvaelluskohteisiin Euroopassa. Tänä päivänä Pyhän Jaakon vaellus antaa mahdollisuuden hiljentyä luonnossa ja kokea kokonaisvaltaista hengellisyyttä.

Hämeenlinnan keskustasta tulijoille on järjestetty kuljetus Renkoon. Bussi lähtee kello 8.30 Wetterhoffin pysäkiltä Hämeenlinnasta ja ajaa Rengon kirkon kautta Ahoisten maamiesseuran talolle. Vaelluksen ja hartauden jälkeen Rengon kirkolta on kuljetus takaisin Hämeenlinnaan.

Tapahtumaan ilmoittaudutaan ennakkoon viimeistään 23.7. sarakaloinen(a)gmail.com tai tekstiviestillä numeroon 0449759333.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.