Maanantai 17.06.2024
Nimipäivät: Urho

Tuuli:
 

Tieteelle ja taiteelle yli puoli miljoonaa

Hämeen rahaston vuoden 2015 kulttuuripalkittua Arto Kivimäkeä luonnehditaan sivistyksen sanansaattajaksi sekä uuden kirjallisuuden ja ajattelun edistäjäksi.

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston vuoden 2015 palkittua Arto Kivimäkeä luonnehditaan sivistyksen sanansaattajaksi sekä uuden kirjallisuuden ja ajattelun edistäjäksi.

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi perjantaina 8.5. Hämeenlinnan Vanajanlinnassa pidetyssä vuosijuhlassaan vuoden 2015 apurahat. Kaikkiaan tukea myönnettiin 539.000 euroa 39 kantahämäläiselle tiede- ja taidehankkeelle. Lisäksi palkittiin kirjailija, kääntäjä Arto Kivimäki 10.000 euron palkinnolla.

Riihimäellä asuva Arto Kivimäki on kääntäjänä ja kirjailijana edistänyt ja edistää nykyihmisen tietoisuutta antiikin kirjallisuudesta. Hän on kääntänyt antiikin runoutta ja filosofiaa, pääasiassa latinaa. Hän on popularisoinut kulttuurihistoriaa ja tuonut sitä ihmisten yleiseen tietoisuuteen.

Erittäin laajassa tuotannossaan hän on erityisesti tehnyt teoksia lapsille ja nuorille. Arto Kivimäki on tunnettu esimerkiksi Aku Ankkojen verbaalisesti kiitetyistä käännöksistä.

Palkitsemisperusteiden mukaan Arto Kivimäki tuo tähän päivään sivistystä ja filosofiaa. Hän välittää tietoa ja viisautta. Hän ei myötäile liikaa mennyttä eikä käännä sille selkäänsä, vaan samalla edistää ajattelua ja luo uutta. Arto Kivimäki on sivistyksen sanansaattaja. Hänen työnsä on äärimmäisen arvokasta ja tärkeää.

Juhlassa julkistettiin myöskin fil. tohtori Anna-Maria Vilkunan kirjoittama Hämeen rahaston historiikki Maakunnassa kaikki hyvin ? Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahasto tieteen ja taiteen mahdollistajana 1960?2014.

Hämeen rahasto sai tämän vuoden hakuaikana yhteensä 272 hakemusta. Hakemusten yhteenlaskettu rahamäärä oli 4,3 miljoonaa euroa. Kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti Kulttuuriyhdistys Kuukernuppi ry:n, jonka tanssiteatteri Rämeen toiminnan käynnistymistä rahasto tukee 40.000 eurolla.

Myönnetyistä apurahoista noin 70 prosenttia jaettiin tänä vuonna taiteelle ja 30 prosenttia tieteelle. Eri alojen väitöskirjatyöskentelyjä tuettiin 10 apurahalla. Keskimääräinen myönnetty apuraha oli noin 12.000 euroa.

Hämeen rahasto pyrkii mahdollisimman suuriin apurahoihin, jotka mahdollistavat keskittyvän työskentelyn niin tieteessä kuin taiteessakin. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.