Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

Taiteiden yön ensimmäiset ohjelmat on julkistettu

Neljättä kertaa järjestettävä Hämeenlinnan Taiteiden yö on julkaissut ensimmäiset maistiaisensa vuodelle 2016. Tapahtumaa vietetään perjantaina 26.8. ja luvassa on jälleen maksutonta kulttuuri- ja taideohjelmaa kaikenikäisille.

Tuliveistokset, Olli Larjo

Aimokoulun kuvanveistotyöryhmän 14?17-vuotiaiden nuorten tuliveistoksissa elävät tulenpalavan hetken kotka, yksisarvinen, lepakko, lohikäärme ja purjehtiva laiva. Palavat veistokset ovat olemassa Taiteiden yönä Verkatehtaan alueella vain hetken. Kuvaaja: Olli Larjo.

Aimokoulun kuvanveistotyöryhmän 14?17-vuotiaiden nuorten tuliveistoksissa elävät tulenpalavan hetken kotka, yksisarvinen, lepakko, lohikäärme ja purjehtiva laiva. Palavat veistokset ovat olemassa Taiteiden yönä Verkatehtaan alueella vain hetken. Kuvat: Olli Larjo.

Tänä vuonna tapahtuma levittäytyy aina Ahveniston hautausmaalta Aulangontien Makasiineille asti. Uutena osana Taiteiden yötä järjestetään Puistojen yö. Hämeenlinnan Keskustan alueen puistoissa on illan aikana tapahtumia, taidetta ja yllätyksellisiä ohjelmanumeroita. Toripuiston Kohtaamisten puisto on Puistojen yön päätapahtuma.

Linnanniemessä hiivitään taskulampun valossa, nautitaan teatterista sekä hellitään mieltä ja kehoa Hämeen linnassa järjestetään Taiteiden yönä ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Kävijät pääsevät tutustumaan linnan syövereihin taskulampun valossa pimeillä kierroksilla.

Kappelissa viiden kirjoittajan ryhmä ?KiVi? esittää ajattomia tekstejä vankeudesta, muureista ja kuvitteellisista kahleista. Ritarisalissa Hämy-teatteri esittää ?Saa jakaa? ?teatteriesityksensä. Esitys sijoittuu aikaan, jolloin kaikki jakavat jotakin. Vartiotuvassa Wanhan Linnan Kilta tutustuttaa kävijät leikkimielisiin, historiallisiin uhkapeleihin sekä viuhkan merkkikieleen.

Osana Puistojen yötä Linnanpuistossa järjestetään aloittelijoille, mutta myös kokeneemmille joogaajille mieltä ja kehoa hellivää hathajoogaa.

Verkatehtaan alueella kisaillaan parhaan esityksen tittelistä, lauletaan karaokea ja nähdään liekehtiviä veistoksia. Taiteiden yötä koordinoivan Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä voi kurkistaa tulevan ensi-illan, Kalenterityttöjen avoimiin harjoituksiin. Verstas-näyttämöllä nautitaan draamallisesta ja komediallisesta musikaalikonsertista ja Teatterin toisen ensi-illan Finnhits-musikaalin karaokeillasta.

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx järjestää erityisesti lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa. Arx-talon edessä on alkuillasta taidepainotteista ohjelmaa koko perheelle. Illan päättää jo perinteeksikin muodostunut nuorten kykykilpailu.

Galleria Koneessa taiteen ystävät pääsevät ihastelemaan kuvataiteilija Tuula Anttosen maalauksia ja tapaamaan taiteilijan illan aikana. Klassisen musiikin ystäville järjestetään Sibelius-opiston Tauno-Marttinen salissa nuorten muusikoiden konsertti.

Ravintola Piparkakkutalossa startataan Taiteiden yöhön jo päivällä. Lounasaikana ravintolassa on esiintymässä 15 minuutin mittaisella pop-up esityksellään ?Kokonainen festivaali?. Torin Taiteiden yön kirppikselle voi tulla tekemään löytöjä tai myymään tarpeettomia tavaroitaan.

Toripuisto muuttuu illan aikana Kohtaamisten puistoksi, joka täyttyy eksoottisista äänistä ja tunnelmasta. Luvassa on muun muassa Nuokun sirkuksen esitykset, RaamiDaamien Otsie-puu, Olli Isomäen veistostaidetta sekä afrikkalaisia rumpuja ja muuta elävää musiikkia. Kävijöiden makuaisteja hemmottelevat Happie ?s Gourmet-hodarivaunu, Lepaan Puutarha- ja Viinitila sekä Etelä-Suomen Marttojen sormisyötävät ja villiyrtti-info.

Pääkirkossa kanttorit loihtivat paratiisin sointuja ja kaikuja taivaan porteilta. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta järjestää myös opastetun hautausmaakävelyn ?Kirkkomaan kulttuuripolut? Ahveniston hautausmaalla.

Myös Keskustan museoiden ja gallerioiden tarjonta on runsas. Tapahtumailtana kummitukset valtaavat Museo Skogsterin. Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä ja museon aulassa on hyytävän mukavaa ohjelmaa.

Sibeliuksen syntymäkodissa voi kuunnella tarinallista konserttia Sibeliuksen langon Armas Järnefeltin, säveltäjä Selim Palmgrenin ja laulajatar Maikki Pakarinen-Järnefelt-Palmgrenin suhteista sekä välähdyksiä Aino Sibeliuksen elämästä.

Kuvataiteilija Minttu Saarisen työhuoneen avoimissa ovissa pääsee tutustumaan taiteilijaan sekä hänen maalauksiinsa menneiltä vuosilta. Lasinpuhallusstudio Soda Shopissa avataan Taiteiden yönä Marjut Nummisen ja Aino Vilppaan Ladon lukot -lasinäyttely.

Kumppanuustalo on mukana Taiteiden yössä toista kertaa. Sisätiloissa on luvassa runomatinea, Suomi-Namibia seuran näyttely, Senioriklovnit, perinnenallenäyttely, kissavideoita ja Kumppanuustalon kirkkokellarikierros. Lisäksi Puistojen yön kunniaksi pihalta löytyy taideteoksia ja ulkopuuhaa. Myös Kumppanuustalon kesäkahvila on auki koko tapahtuman ajan.

Linnan Pyöräverstaan järjestämä tunnelmallinen yöpyöräily poljetaan Taiteiden yönä Vanajaveden rantareitin ympäri. Tunnelmalliselle yöpyöräilylle ovat tervetulleita kaikki, erityisesti taiteelliset ja taiteellisesti valaistut pyörät. Rantareitin varrella esiintyy illan aikana myös energinen tanssia ja taistelulajia yhdistävä Respeite Capoeira -ryhmä.

Ohjelmaa täydennetään koko kesän ajan. Päivittyvät ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta www.hmltaiteidenyo.fi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.