Suomen kielen tasavertaisuuden taannut asetus sai muistolaatan, suojelijana Jenni Haukio
Vuoden 1863 kieliasetuksen muistolaatta paljastettiin Hattulassa tänään lauantaina 29.7.. Tilaisuuden suojelijana toimi Tasavallan presidentin puoliso, VTM Jenni Haukio.
Snellmanien sukuyhdistyksen, Hattulan kunnan ja Panssariprikaatin järjestämällä tilaisuudella muistettiin J.V. Snellmanin ja Venäjän keisari Aleksanteri II:n kohtaamista Parolannummella 29.7.1863.

Muistolaatan paljastivat Hämeenlinnan Hauholla asuva Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen ja Hattulan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki.
Keisari antoi tapaamisen perusteella 1863 kieliasetuksen, jonka seurauksena suomen kieli saatiin ajan myötä tasavertaiseksi ruotsin kielen rinnalle.
? Vaikka nyt ei ole kohtaamisen kannalta mikään tasavuosi, suomen kielen korostaminen on tärkeää jos mikä, kun eletään Suomen 100-juhlavuotta, kertoi Snellmanien sukuyhdistys ry:n puheenjohtaja Helmi Leinonen.

Toiminnanjohtaja Antti Ahonen suomalaisuuden liitosta (vas.) toi 1.400-jäsenisen järjestön tervehdyksen.
Leinonen on ensimmäinen nainen Snellmanien sukuyhdistyksen puheenjohtajana. Hän oli kiitollinen Panssariprikaatille, jonka suhtautumista tilaisuuden järjestelyihin hän ylisti suorastaan loistavaksi.
Laatan paljastivat Kuntaliiton toimitusjohtaja, Parolassa lukionsa käynyt ja varusmiespalveluksensa Panssariprikaatissa RUK:ta myöden suorittanut hauholainen Jari Koskinen ja Hattulan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki.
Juha Reinikainen

Snellmanien sukuyhdistyksen puheenjohtaja Helmi Leinonen luki Tasavallan presidentin puolison, VTM Jenni Haukion tervehdyksen.
Jenni Haukion tervehdys J.V. Snellmanin muistolaatan paljastustilaisuudessa

Tasavallan presidentin puoliso, VTM Jenni Haukio toimi kieliasetuksen muistolaatan paljastustilaisuuden suojelijana ja tilaisuudessa luettiin hänen lähettämänsä tervehdys. Kuvassa Jenni Haukio tapaa Etelä-Karjalan lottia ja veteraaneja heinäkuun alussa. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.
Kun J.V. Snellman tasan 154 vuotta sitten 29.7.1863 täällä Parolannummella tapasi keisari Aleksanteri II:n ja sai tämän antamaan kieliasetuksen, jonka mukaan suomen kielestä tuli virasto- ja oikeudenkäyntikieli ruotsin rinnalle, kirjoitettiin samalla merkittävä luku suomalaisuuden historiaa.
Kieliasetuksen merkitys yhteiskuntajärjestelmällemme, tieteillemme ja taiteillemme sekä koko suomalaiselle elämänmuodolle on mittaamattoman suuri. Kielen merkitystä luovalle ja toimivalle yksilölle kuvastavat koskettavasti runoilija Pentti Saarikosken sanat: ?Suomen kieli on minulle ikkuna ja talo. Minä asun tässä kielessä. Se on minun ihoni.?
Ilman J.V. Snellmanin määrätietoista toimintaa emme tuntisi sellaista sopimusta Suomesta, jonka viitekehyksessä olemme koko itsenäisyytemme vuosisadan ajan saaneet rakentaa menestyvää, hyvinvoivaa ja omasta kulttuuriperinnöstään innostusta ammentavaa maata.
Snellman itse on lausunut: ?Mitä ihminen suurten ajatusten ohjaamana voi vaikuttaa, se elää iänkaikkisesti ja kantaa hdelmää, vaikka hänen nimensä olisikin unohdettu?. Vaikka J.V. Snellman lukeutuukin niihin suuriin suomalaisiin, joiden nimeä ei milloinkaan tulla unohtamaan, muistuttavat hänen viisaat sanansa siitä, etteivät maineikkaimpienkaan merkkihenkilöiden kaikki saavutukset välttämättä säily kansakunnan muistissa ilman aktiivista perinnetyötä.
Kun Snellmanien sukuyhdistys nyt liittää suomen kielen 100-vuotisjuhlan muistokiven yhteyteen J.V. Snellmanin vaikutuksesta kieliasetuksen syntyyn muistuttavan laatan, luodaan samalla uusi, arvokas elävän historian symboli, joka kannustaa meitä sekä inspiroitumaan J.V. Snellmanin merkityksestä että iloitsemaan suomen kielestä, ?meidän ikkunastamme ja talostamme?.
Näillä sanoin haluan sydämellisesti kiittää Snellmanien sukuyhdistystä toiminnastanne J.V. Snellmanin elämäntyön pitämisessä elävänä ja näkyvänä sekä toivottaa kaikille muistolaatan paljastustilaisuuteen osallistuville mitä onnellisinta Suomen itsenäisyyden 100-vuotismerkkivuotta!
Kiitos!
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.