Lauantai 13.04.2024
Nimipäivät: Tellervo

Tuuli:
 

Sibelius150: Marraskuussa kysytään, oliko juhlavuosi tarpeellinen?

Hämeenlinnan Mieskuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth ja kuoronjohtaja Pasi Hyökki pitävät kuoroteoksia hyvin vaativina esittäjille.

Hämeenlinnan Mieskuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth ja kuoronjohtaja Pasi Hyökki pitävät kuoroteoksia hyvin vaativina esittäjille.

Sinfonia Lahti, nykysäveltäjien mietteet juhlavuodesta, kuorojen kavalkadi, kohta 135-vuotias YL sekä pianotaiteilija Marita Viitasalo tarjoavat 11.?15.11. aimo annoksen Sibeliuksen musiikkia ja myös paljon aivan uutta musiikkia.

Sinfonia Lahden keskiviikkoisessa konsertissa säveltäjä Harri Ahmaksen 3. sinfonia saa kantaesityksensä. Ahmas sanoo säveltäjän työn olevan haastavaa ja palkitsevaa.

? Mielenrauha valtaa, kun teos on saatu päätökseen ja kantaesitykseen näin tunnetun orkesterin esittämänä. Säveltäjälle tämä ei ole aivan jokapäiväistä herkkua, hän iloitsee.

Konsertissa kuullaan myös Johannes Brahmsin Traaginen alkusoitto ja W.A.Mozartin pianokonsertto nro 27 pianistina Jonathan Biss. Illan kapellimestari on Erkki Lasonpalo.

Oliko juhlavuosi tarpeellinen?

Siinäpä kysymys, jota pohtimaan 12.11. Raatihuoneelle kokoontuvat säveltäjät Sampsa Ertamo, Lotta Wennäkoski, Sauli Zinovjev, Pasi Lyytikäinen ja Tapio Tuomela. Johtaja Erkki Korhonen on lähettänyt heille listan kysymyksiä  juhlavuoden tarpeellisuudesta, säveltämisestä Jean Sibeliuksen jälkeensä jättämässä kulttuurissa. Korhonen sanoo, ettei tiedä kenenkään mielipidettä etukäteen.

YL, Ylioppilaskunnan Laulajat konsertoi 13.11. Pasi Hyökin johdolla. YL ja Sibelius kuuluvat  monella tapaa yhteen. Piakkoin 135 vuotta täyttävä YL kantaesitti useita Sibeliuksen mieskuorolauluja ja on jatkuvasti ylläpitänyt mainettaan Sibeliuksen tulkitsijana. Perjantaina YL konsertoi a cappella-ohjelmistolla.

Sibeliuksen lisäksi on esillä muita säveltäjiä kuten Einojuhani Rautavaaran Hommage vanhalle säveltäjälle. Se on omistettu Sibeliukselle, mutta sen sanotaan yhtä hyvin sopivan säveltäjälle itselleen. Teksti on hyvin omakohtainen ja koskettava.

Sibelius-sävellyskilpailun huippuhetkiä on odotettavissa kuoro-osuuden voittajateosten kantaesitysten konsertissa 14.11. Kuoronjohtaja Pasi Hyökki pitää kuoroteosten sarjan voitajateosta Azul de Lontananzaa vaikuttavana ja yleisölle yllättävän helppona kuunnella.

Rafael Miranda Huerecan teoksesta kuulija saa stereovaikutelman, sillä kuorolaiset ympäröivät yleisön.

Hyökki odottaa mielenkiinnolla, millaiselta teos kuulostaa Verkatehtaan konserttisalissa.

? Lopussa on voimakas, suoraan kurkusta tuleva vahva ääni, alkukantaista romani flamencoa.

Hyökin johtama kamarikuoro EMO Ensemble koostuu nuorista, 25?40-vuotiaista musiikinopiskelijoista. Kiinalaisen säveltäjän Himalaya-teoksessa on mukana piano ja patarummut.  Huippujuttuna hän pitää kyproslaisen säveltäjän De l´Àme-teosta, jossa käytetään äänenvahvistusta.

Esittävät kuorot ovat EMO:n lisäksi Hämeenlinnan Mieskuoro, Naiskuoro Timotei sekä nuorisokuoro Kaurialan Kerttulit ja myös Helsingin Kamarikuoro. Marraskuun ohjelmakokonaisuuden päättää pianotaiteilija Marita Viitasalon konsertti 15.11. Ohjelmassa on Sibeliuksen rakastettuja pianoteoksia.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.