Perjantai 29.09.2023
Nimipäivät: Mikko, Mika, Mikael, Mikaela, Miika

Tuuli:
 

Sibeliuksen syntymäkodissa konsertti Itä-Euroopan juutalaisvanhusten hyväksi

Baritoni Robert Näse (kuva) ja pianisti Andrei Roth konsertoivat Sibeliuksen syntymäkodissa Hämeenlinnassa 17.5. kello 18. Itä-Euroopan juutalaisvanhuksia  auttavan Hilfe und Hoffnung-järjestön ja sen suomalaisen tukiyhdistyksen järjestämässä konsertissa  kuullaan pääasiassa ooppera- ja liedmusiikkia.

Oopperalaulaja Robert Näse aloitti lauluopintonsaTurun konservatoriossa Jouni Kuorikosken johdolla. Vuonna 2011 hän jatkoi kandidaattiopinnoilla Sibelius-Akatemiassa, jossa hänen opettajinaan toimivat muun muassa Jaakko Kortekangas ja Marjut Hannula.

Hän on osallistunut myös lukuisille  mestarikursseille, joissa häntä ovat ohjanneet muun muassa Tom Krause, Jorma Hynninen ja Olaf Bär. Robert Näse valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta vuonna 2016.

Robert Näsen oopperarooleihin kuuluu esimerkiksi Figaron häiden Kreivi, La Bohèmen Marcello ja Cosi van tutten Guglielmo. Oopperagenren lisäksi hänellä  on varsin kattava liedohjelmisto ja hän on myös esiintynyt säännöllisesti oratorioiden ja muiden kirkkomusiikkiteosten solistina.

Pianotaiteilija Andrei Roth on syntynyt Romaniassa. Hän valmistui Gh. Dima- konservatoriosta Cluj Napocassa v. 1970 musiikkipedagogiksi erikoistuen kuoron ja orkesterin johtamiseen. Opiskelun ohella hän työskenteli Clujn valtionoopperassa säestäjänä. Vuonna 1975?1989 Roth toimi kotikaupunkinsa Oradean musiikkiopistossa säestäjänä. Vuodesta 1989 hän on asunut Wienissä, jossa hän on säestänyt ooppera- ja liedlaulajia paikallisessa ohjelmatalossa. Roth on konsertoinut muun muassa Japanissa, Italiassa, Sloveniassa, Ruotsissa, Israelissa, Puolassa, Unkarisssa ja Espanjassa.

Konsertin järjestää wieniläinen Hilfe und Hoffnung-yhdistys yhdessä Suomessa toimivan tukiyhdistyksensä, Eeva Huberin työn tuki r.y., kanssa.  Toiminnan perusti suomalaissyntyinen Eeva Huber yli 30 vuotta sitten nähtyään Itävaltaan muutettuaan konkreettisesti toisen maailmansodan ja holokaustin seurauksia.

Aluksi avustustyön kohteena olivat Neuvostoliiton juutalaiset ja sen alueelta Wienin kautta Israeliin muuttavat juutalaiset. Tällä hetkellä tärkeimmän kohderyhmän muodostavat Itä- Euroopan vaikeissa oloissa elävät juutalaisvanhukset, joista monet ovat kokeneet sodan ja selviytyneet kahdesta hirmuhallinnosta.

Andrei Roth sekä Hannu ja Anne Ylitalo esittelevät kuvin, sanoin ja sävelin yhdistyksen tämänhetkistä työtä konserttia edeltävänä iltana 16.5. kello 18.30 Hämeenlinnan Helluntaiseurakunnassa, Turuntie 12.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.