Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 

SibDance on katselmus, kilpailu ja gaala

SibDance-kilpailun päätuomari on koreografi-ohjaaja Sami Saikkonen.

SibDance-kilpailun päätuomari on koreografi-ohjaaja Sami Saikkonen.

Sibelius-juhlavuosi liikuttaa myös tanssijoita. Verkatehtaalla toukokuun lopulla järjestettävän SibDance-tanssitapahtuman toivotaan kokoavan estradille paitsi tanssin huippuja tai sellaisiksi mieliviä, myös tanssiharrastajiksi itseään luonnehtivia. Harrastajille tapahtuman luonne on katselmus eli ammattilaisen palautteen saaminen, kun taas tapahtuman päättävät finaalit ovat samalla yleisölle suunnattu korkeatasoinen gaalatapahtuma.

Tanssiharrastus on Hämeenlinnassa kohtuullisen hyvissä voimissa ja mukaan toivotaan totta kai myös paikallisia esiintyjiä.

? Pääsarjoissa tanssijoille on pienet rahapalkinnot, mutta pelkästään mahdollisuus esiintyä tuollaisella estradilla riittää monelle osallistumisen motiiviksi, uskoo Hillevi Kaarlenkaski järjestelyissä mukana olevasta LUOTA-hankkeesta.

? Tanssijaksi ryhtyvät ihmiset, jotka eivät ajattele tanssia rahan ansaitsemisen muotona, vahvistaa kilpailun päätuomari, monipuolisen taiteilijataustan omaava Sami Saikkonen.

Sami Saikkonen kaipaa myös katutanssijoita haastamaan Sibelius-kuvaamme.

Sami Saikkonen kaipaa myös katutanssijoita haastamaan Sibelius-kuvaamme.

Saikkonen itse tanssi pitkän uran Suomen Kansallisbaletissa. Tanssikilpailujen tuomarinakin hän on jo kokenut. Sibeliuksen musiikkiin perustuvassa tanssikilpailussa Saikkonen toivoo näkevänsä inspiroituneita suorituksia, jotka eivät väärällä tavalla nöyristele kansallissäveltäjällemme.

? Kun menestyy taiteessa, tulee nostetuksi jalustalle tavalla, joka usein on itselle vierasta. Sibelius-kisassa odotan erityisellä mielenkiinnolla, miten katutanssiskene reagoi, Saikkonen pohtii.

Toukokuun 23. ja 24. päivinä järjestettävään kilpailuun voivat ilmoittautua niin yksittäiset tanssijat, parit kuin ryhmätkin. Tällä hetkellä ilmoittautumisia on parikymmentä. Tarkemmat ohjeet sarjoista ja ilmoittautumisesta löytyvät täältä.

Kisan ilmoittautumisaikaa pidennettiin alkuperäisestä. Saikkosen mukaan erityisesti huipputanssijoille on tyypillistä elämän lyhytjänteisyys.

? Tanssijaa kiinnostaa vain seuraava nukkumis- ja ruokailuaika. Nyt oman huippu-uran päätyttyä tajuaa, että tanssia ammatikseen esittävän päällimmäinen tunne on väsymys ja se on oikeastaan aika traagista, Saikkonen naurahtaa.

Tanssin arviointia hän kuvailee paljon yksinkertaisemmaksi asiaksi kuin monesti annetaan ymmärtää.

? Kyse on siitä, tuleeko esitystä katsoessa sellainen olo, että haluan olla paikalla ja katsoa, kun se tanssi tapahtuu.

Mielipide tai tieto, onko tanssi taidetta vai urheilua?

? Tanssi on taidetta joka vaatii urheilijan fysiikan. Lisäksi tarvitaan näyttelijän kyky eläytyä, kuvanveistäjän muototaju, runoilijan sielu ja muusikon herkkyys musiikkiin.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.