Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

Sävellyskilpailulle todennäköisesti jatkoa

Jo Jean Sibelius -sävellyskilpailun voittajien julkistamistilaisuudessa kilpailulle povattiin jatkoa. Säveltäjä Kaija Saariaho pitää sitä mahdollisena, sillä toisihan jatkumo lisää tunnettuutta myös Hämeenlinnalle. Samaa mieltä säveltäjän kanssa on myös johtaja Erkki Korhonen.

? Onhan tällainen Hämeenlinnalle tärkeää, varsinkin kun osanottajat tulevat ympäri maailmaa.

Todennäköisesti maailman suurimman sävellyskilpailun voittajia oli valitsemassakin neljä maailman parhainta säveltäjää Kaija Saariahon johdolla. Säveltäjä kertoo, että kaikki loppukilpailuun päässeet teokset olivat hyviä. Valitsijat eivät valintahetkellä tienneet säveltäjistä muuta kuin nimimerkin. Suomalaisia ei joukkoon sattunut, vaikka heitä paljon osallistuikin kilpailuun.

? Pyrimme palkitsemaan mahdollisimman persoonallisia töitä. Hienoja sävellyksiä oli paljon, kehaisee Saariaho.

Hänen mukaansa joukossa oli mukana nuoria, erittäin päteviä ja tunnettujakin nimiä, alan tohtoreita ja säveltämistä opettavia kaikista maanosista. Saariaho yllättyi kuitenkin siitä, ettei palkittujen joukkoon osunut yhtään suomalaista teosta.

? Tällaisessa kilpailussa huomaa, että kansallistyylit himmentyvät, sillä säveltämistäkin opiskellaan kansainvälisesti, muualla kuin kotimaassa.

Viuluteosten ensimmäinen palkinto meni 24-vuotiaalle Huyn-jun Parkille Etelä-Koreasta teoksesta Another Candenza. Kuoroteosten voittajan, meksikolaisen Rafael Miranda Huarecan Azul de Lontananza on Saariahon mielestä hyvin jännittävä. Siinä säveltäjä toivoo kuoron jakamista neljään ryhmään yleisön ympärille. Pianoteosten sarjan voiton vei Ignazio Brasa Gutierrez Espanjasta teoksella Fado-Gestalt. Kaikkien palkintona on 10.000 euroa.

Eniten kilpailijoita tuli Suomesta ja USA:sta, seuraavina tulivat Italia ja Britannia. 50 finalistin joukossa oli kolme suomalaista partituuria. Kuoro- ja pianoteoksista jaettiin toinen palkinto kahdelle sekä kolmas sija. Viuluteosten sarjassa jaettiin sekä toinen että kolmas palkinto.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.