Lauantai 15.06.2024
Nimipäivät: Vieno, Moona, Viena

Tuuli:
 

Olavi Virran illassa muistellaan legendaa musiikin voimin

Kyösti Mäkimattila esittää Olavi Virran tunnetuksi tekemiä lauluja. Kuva: Joonas Kainulainen.

Olavi Virran tunnetuksi tekemiä lauluja kuullaan Hämeenlinnan Verkatehtaalla konsertti-illassa Kyösti Mäkimattilan ja Leif Lindemanin tulkitsemana sunnuntaina huhtikuun 23. päivänä. Musiikkiesitys kertoo Olavi Virran tarinaa laulun, musiikin, tarinoiden ja videotallenteiden kautta.

Olavi Virran kuolemasta on tullut kuluneeksi jo 50 vuotta, mutta ikimuistoiset laulut elävät, ja nyt ne liitävät jälleen luoksemme loihtien tunnelmallisen ja musiikintäyteisen hetken. Laulaja Olavi Virta kiersi 2014 lukuisissa konserttisaleissa ja saavutti huikean suosion.

Solistit ovat uudet, ja tässä uudelleen käsikirjoitetussa konserttielämyksessä laulut ovat myös monin osin uusia. Säestysorkesterina kevään konserttikiertueella toimii Laulu- ja soitinyhtye Varjokuva.

Kyösti Mäkimattila on tutustunut monin tavoin Olavi Virran elämään:

– Virrasta kertovat kirjat ovat olleet minulle silmiä avaavaa luettavaa. Laulajan kahdet kasvot olivat kovin erilaiset. On ollut myös hieno saada kuulla aikalaistensa kertomuksia siitä ei-julkisesta puolesta, karismaattisesta tyypistä oli tosiaan kyse.

– Mahtavasta levytysrepertuaarista itselle rakkaimmat ovat uran loppupuolella tehdyt tulkinnat. Vaikea nimetä omaa lempparia, se vaihtelee. Esimerkiksi Kesäyön valssi, Sateinen ilta ja Häämuistojen valssi ovat upeita.

Leif Lindemanin ensimmäiset muistot Olavista liittyvät lapsuuteen.

– Jo pikkupoikana sain ensikontaktin Olaan. Muistan, kun kotitaloamme maalattiin, ja radiosta soi Sinitaivas. Meikäpoika railotti mukana paatoksella. Meillä oli kotona Olavin LP, jonka kannessa oli samainen kaunis sininen taivas komean Olavin takana. Sitä kuuntelin jo lapsena puhki asti. Viime aikoina olen katsellut paljon televisiosta mustavalkoelokuvia, joissa Virta tuon tuosta esiintyi. Hän teki vaikuttavan uran myös elokuvatähtenä.

– Olavi on merkinnyt minulle, kuten monille muillekin, esikuvaa. Minulle nimenomaan siinä, miten tangot lauletaan. Olavia en päässyt koskaan näkemään, mutta hänen tyttärensä tapasin Olavin 100-vuotisjuhlan puitteissa. Oli erityinen tunnelma esittää hänen läheisilleen mestarin lauluja. Jos pitäisi valita suosikkilaulu, nostaisin tuon mainitsemani Sinitaivaan rinnalle hieman vähemmän tunnetumman kappaleen Viesti mereltä, jonka olen saanut myös levyttää. Sen sävelkulku soi kauniina, päättää Leif.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.