Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

Maakunnan Rapugaala järjestetään tauon jälkeen isosti Hattulassa

Häme julistautui rapumaakunnaksi vuonna 2010 Juhani Hongan ollessa maakuntajohtaja. Honka (kuvassa) tukenaan Hattulan entinen kunnanjohtaja Martti Pura on edelleen rapugaalan järjestelyjen takana. Kuva: Juha Reinikainen.

Rapumaakunta Hämeessä järjestetään taas kunnon rapugaala rapumaakuntajulistuksineen ja rapukuninkaallisen kruunamisineen. Myös menussa pääosassa ovat ravut, kun gaalaa vietetään syyskuun 22. päivänä Ravintola Pehtoorissa Hattulassa.

– Korona-aikana tilaisuudet ovat olleet pieniä ja olemme nimenneet rapukuninkaallisen sijaan rapusuurlähettilään. Nyt gaala haluttiin elvyttää ja Hattula sekä Pehtoorin ja Hattula Golfin Retsi Riihimäki olivat valmiita ottamaan kopin, kertoo järjestelyjen lankoja käsissään pitelevä entinen Hämeen pitkäaikainen maakuntajohtaja Juhani Honka.

Idea Hämeestä rapumaakuntana syntyi, kun Hongan maakuntajohtaja-aikana etsittiin Hämeen erityisiä vahvuuksia.

– Rapujen suhteen olimme ihan ylivoimaisia. Hämeestä vietiin rapuja jo 1800-luvun lopulla ja esimerkiksi vuonna 1900 16 miljoonaa rapua Pietariin, Tukholmaan ja Keski-Eurooppaan. Suomen rapusaaliista 65 prosenttia saadaan Hämeen vesistä, Honka luettelee.

Vuonna 2010 Hämeen Liitto antoikin rapumaakuntajulistuksen ja ensimmäiseksi rapukuninkaalliseksi kruunattiin sittemmin edesmennyt opetusneuvos Raimo Honkavuori. Edellisen kerran rapumaakunnan tiimoilta on titteleitä jaettu vuonna 2020, jolloin tuolloinen HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen nimettiin rapusuurlähettilääksi.

Raputapahtuman ja prosessin omistajuudesta on vuosien varrella, jo vuoden 2013 jälkeen, käyty pallottelua Hämeen Liiton ja Vanajavesi-säätiön kesken. Nyt Honka on saanut vapauden organisoida tapahtumaa ja apuna on Hattulan kunnanjohtajanakin toiminut Martti Pura.

Onnistuneen gaalan lisäksi Hongan mielessä kytee edelleen ajatus raputeeman hyödyntämisestä ympärivuotisesti muun muassa matkailussa.

– Toivottavasti saamme aikaan komean gaalan. Ravut tarjoavat edelleenkin mahdollisuuksia Hämeelle, vaikka ovat leimautuneet ehkä turhaankin eliittijutuksi. Aikanaan veimme muun muassa kuudesluokkalaisia rapuristeilyille ja suuri toive oli, että maakunnan ravintolat ja yritykset lähtisivät mukaan. Toivottavasti ravut ovat ainakin yksi ruokamaakunnan kärki, Honka pohtii.

Erinomaisena esimerkkinä raputeemaan tarttumisesta hän mainitsee vuoden 2011 rapukuninkaallisena kruunatun, Hauhon Ilorannan Leena Haaviston. Ravut kuuluvat yhä kausittain maaseutumatkailuyrityksen tarjontaan ja onpa vieraille tarjolla myös rapuretkiä.

  • Maakunnan Rapugaala pe 22.9.2023 klo 18 Hattulan Pehtoorissa. Järjestäjänä Hattula Golf Oy yhteistyössä Hämeenlinnan Gourmet-clubin ja Hattulan kunnan kanssa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.