Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

Lasitehtaan työntekijöiden teokset esillä designmuseon näyttelyssä Iittalassa

Designmuseo Iittala taas esittelee  työntekijöidensä uniikkeja esineitä jokakeväisessä näyttelyssään.

Näyttely Black&White, kaikki ei ole mustavalkoista, avautuu lauantaina helmikuun 4. päivänä ja on avoinna huhtikuun 9. päivään saakka.

Iittalan lasitehdas on Suomen ainoa teollisen mittakaavan lasitehdas. Sen vahvuutena on erityisosaaminen.

Lasitehdas tukee työntekijöidensä osaamista ja luovuutta tarjoamalla mahdollisuuden omien esineiden työstämiseen vapaa-ajalla.

Moni ottaa tehtaan tarjoaman mahdollisuuden ilolla vastaan ja yhdessä järjestetään myös workshoppeja, joihin ovat tervetulleita kaikki Iittalan lasiammattilaiset.

Lasinpuhaltajamestari Tero Välimaa korostaa työpajojen merkitystä tietotaidon jakamisessa, sillä niissä on tilaisuus kokeilla ja jakaa osaamista tekniikoissa, joita ei arkena käytetä.

Lasinpuhaltaja Aada Vainion mukaan työpajat luovat myös yhteishenkeä, ja omien esineiden suunnittelu ja valmistus tuo vaihtelua, joka antaa puhtia arjen työhön. Samalla kasvaa ammattitaito.

Näyttelyn teokset ovat valmistuneet pääosin joulukuussa 2022 järjestetyssä workshopissa, jota yleisökin pääsi seuraamaan. Tehtaan vierailu parvelta pääsi näkemään niin oppimista kuin opettamistakin.

Katsoja saattoi aistia paitsi lähes malttamatonta halua oppia uutta, myös kokeneempien tekijöiden vilpittömän halun siirtää tietoa ja taitoa sukupolvelta toiselle.

Sekä Vainio että Välimaa kokevat kädentaitojen esiin tuomisen tärkeänä.

– Kun rakastat käsillä tekemääsi työtä, haluat myös tuoda taitojasi esiin, sanoo Tero Välimaa.

– Tässä kohtaa sanonta rakkaudesta lajiin pitää enemmän kuin paikkansa, toteaa Jaana Eriksson Designmuseo Iittalasta.

Hän viittaa Tero Välimaan juuri paljastamaan tietoon, jonka mukaan hänen kotonaan on alkamassa lähiaikoina aivan ikioman lasiuunin koekäyttö.

Näyttelyssä on mukana Vainion ja Välimaan teosten lisäksi teoksia seuraavilta tekijöiltä: Jorma Huovilainen, Taina Kohtamäki, Péter Kovács, Leevi Luoma, Heikki Punkari, Mitsuru Sato, Saara Sirkeoja, Penna Tornberg ja Hanna Välimaa.

Näyttely on avoinna lauantaista sunnuntaihin kello 11 – 17 ja talvilomaviikoilla 20.2. – 5.3. keskiviikosta sunnuntaihin kello 11 – 17 osoitteessa Könnölänmäentie 2 C, 14500 Iittala.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.