Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

Koulukotielokuva Punahilkka esitetään kuvausmiljöössään Hovinkartanolla

Ensi torstaina Hovinkartanon Hilmanhovin ylisillä nähdään valkokankaalla elokuva nimeltään Punahilkka. Sitä kuvattiin vuonna 1968 Hauholla ja nimenomaan Hovinkartanossa.

Kyseessä ei ole satu punahuppuiseen viittaan pukeutuneesta pikkutytöstä, joka lähtee viemään vanhalle isoäidilleen ruokaa. Punahilkka on vuonna 1968 valmistunut Kristiina Halkolan ja Lasse Pöystin tähdittämä rankka kuvaus Punahilkaksi kutsutun koulukodin kasvatin, Anjan, elämästä Niittymaan koulukodissa ja paosta sieltä.

Hovinkartanon jugendlinna vuodelta 1914 toimi Niittymaan koulukodin asuntolana. Kuva: Kuvakaappaus elokuvasta Punahilkka. © Jörn Donner Productions Oy.

Hovinkartanon jugendlinna vuodelta 1914 toimi Niittymaan koulukodin asuntolana. Kuva: Kuvakaappaus elokuvasta Punahilkka. © Jörn Donner Productions Oy.

Niittymaan koulukodin tapahtumat kuvattiin Hauhon Hovinkartanossa. Elokuvassa oli avustajina monia paikallisia nuoria ja Hovinkartanon väkeä.

Elokuva on Televisioteatterissa ohjaajana uransa tehneen Timo Bergholmin ainoaksi jäänyt teatterielokuvaohjaus. Hän sai ohjauksesta Jussi-palkinnon ja elokuva palkittiin Valtion elokuvapalkinnolla.

Elokuvan tuotti hämeenlinnalaisille tuttu Arno Carlstedt. Carlstedtilla oli Levy ja Kasetti -niminen musiikkikauppa Hämeenlinnassa. Hänen kertoman mukaan Punahilkkaa tarjottiin vuoden 1969 Moskovan elokuvajuhlille.

Nimen perusteella järjestäjät ohjasivat sen lastenelokuvasarjan valintakomiteaan, joka järkyttyi nähdessään millaisia elokuvia kapitalistisessa Suomessa tehtiin lapsille. Punahilkkaa ei esitetty Moskovassa.

Sotjalan kulttuuri- ja perinneyhdistys on saanut esitysluvan elokuvan oikeudet omistavalta Jörn Donner Productions Oy:ltä. Esitys on Hovinkartanossa torstaina 21.7. kello 18 alkaen. Ennen elokuvaa on mahdollisuus tutustua Hovinkartanon taidekeskuksen näyttelyihin ja nauttia puffetin antimista. Näyttelyihin ja elokuvaan on pääsymaksu.

Tapahtumaa järjestävä Jouni Lehtonen esittelee elokuvan ja tilaisuudessa kuullaan muisteluja elokuvan teosta Hovinkartanossa kesällä 1968.

Punahilkka-elokuva Hovinkartanossa (Sotjalantie 58, Hauho) to 21.7. klo 18. Ohjaus Timo Bergholm, pääosissa Kristiina Halkola, Petra Frey, Hannu Kahakorpi ja Lasse Pöysti. Pääsymaksu näyttelyihin ja elokuvaan 10 euroa, pelkkään elokuvaan 5 euroa. Puffetti. Järjestää Sotjalan kulttuuri- ja perinneyhdistys ry.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.