Torstai 28.09.2023
Nimipäivät: Arja, Lenni

Tuuli:
 

JUMBO RUN 2017: Moottorin pärinää ja hymyileviä kasvoja

Aurinko helli tapahtumaa. Kuva: Piela Auvinen.

Tänä vuonna JumboRun pidettiin 20.5. Hämeenlinnassa, Virvelinrannan toimintakeskuksessa. Suomen Sivuvaunuyhdistyksen vuosittainen tapahtuma järjestetään aina kehitysvammaisten laitoksen tai toimintakeskuksen yhteydessä. JumboRunissa ideana on, että motoristit ajeluttavat kehitysvammaisia koko päivän ajan ja saavat vastapalkaksi yöpymispaikan sekä ruuan. Tapahtuma on aina maksuton osallistujille. Tänä vuonna yhteistyössä tapahtumaa järjestämässä olivat Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinna-Vanaja seurakunta ja Hämeenlinnan seudun Kehitysvammaisten Tuki ry.

JumboRunissa sivuvaunumotoristit ajeluttavat kehitysvammaisia. Kuva: Piela Auvinen.

Kuljettajia sivuvaunuineen saapui paikalle yksitoista. Lisäksi mukana oli myös muutamia soolopyöriä. Tulijoita oli laajalti Suomesta; Helsingistä Kuopioon.  Osa motoristeista oli saapunut tapahtumaan perheensä kanssa. Monen lapset ovat osallistuneet JumboRuniin aivan pienestä lähtien ja ovatkin jo varsinaisia konkareita. Konkareita oli myös itse motoristien joukossa, joista usea oli toiminut kuljettajana JumboRunissa jo yli 30 vuotta. Tapahtuma on Suomen Sivuvaunuyhdistykselle vuoden kohokohta ja siihen osallistuu aina muita yhdistyksen tapahtumia enemmän motoristeja.

Aurinko helli tapahtumaa koko päivän ajan. Virvelinrannan piha täyttyi iloisesta puheenporinasta ja riemunkiljahduksista. Moni epäröi aluksi kyytiin menemistä, mutta ajelutuskierroksen jälkeen lullasta eli sivuvaunusta nousi mitä iloisimpia ihmisiä ja moni päättikin mennä vielä uudestaan ajelulle. Sivuvaunuja oli rakenteellisesti tarjolla joka lähtöön, jolloin mahdolliset eriasteiset liikuntarajoitteetkaan eivät olleet esteenä.

Vauhdin hurma, ison moottorin pärinä sekä kookkaat moottoripyörät koettiin osallistujien mielestä päivän kohokohtina. Saattoipa kuulla osan motoristeista kaasuttavan kunnolla alikulkusiltojen alla, jolloin pärinä moninkertaistui ja kyydissä hymy kasvoi. Usea lähtiessään toivoi tapahtumaa tulevaksi uudelleen Hämeenlinnaan. Kokemus oli monelle uusi ja selkeästi ikimuistoinen. Ja sehän juuri on JumboRunin tarkoitus.

FAKTA:

  • JumboRun on tapahtuma, johon ottavat osaa sivuvaunumotoristit perheineen. Motoristit järjestävät päivän mittaisen ajelutuksen vuosittain yhteistyössä jonkin Suomen kehitysvammaisyhdistyksen kanssa. Tapahtuma pidetään toimintakeskuksen läheisyydessä ja vastalahjana majoitukselle sekä ruualle sivuvaunumotoristit ajeluttavat kehitysvammaisia lähiympäristössä samalla kiertäen paikallisia nähtävyyksiä.
  • JumboRunin perustajana pidetään englantilaista David Cooperia. Cooperin lähtökohtainen ajatus oli se, että motoristit tarjoavat kehitysvammaisille lapsille mukavan ja muistorikkaan päivän, jossa he saavat nauttia luonnosta ja ympäristöstä tavalla, joka poikkeaa tavallisesta. Ensimmäinen JumboRun ajettiin vuonna 1961 Coventryssä Englannissa, jolloin tapahtumaan osallistui 80 sivuvaunumoottoripyörää. JumboRun- aate on Britannian ja Suomen lisäksi levittäytynyt Hollantiin, Tanskaan, Norjaan sekä Ruotsiin.

Piela Auvinen

Kirjoittaja on JumboRunin 2017 järjestäjä

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.