Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

Juhlavuoden huipentuma: Suurin ja komein Sibelius-kongressi

Kaikkiaan 65 tutkijaa kaikkialta maailmasta ja Suomesta kokoontuu Hämeenlinnaan VI Jean Sibelius-kongressiin 4.?8. joulukuuta Verkatehtaalle. Tutkijat edustavat Sibelius-tutkimuksen kansainvälistä kärkeä.

Mukana on 33 suomalaista tutkijaa ja muusikkoa. Lisäksi kaupunkiin saapuu kansainvälistä mediaa. VI Jean Sibelius-kongressin ohjelma käynnistyy lauantaina, jolloin osanottajat toivotetaan tervetulleiksi. Luentojen aiheet on rajattu seuraaviin Jean Sibeliuksen elämän ja tuotannon aihealueisiin: elämä ja elämäkerta, nuoruuden tuotanto, myöhäisempi tuotanto ja ?Järvenpään hiljaisuus?. orkestraatio, esittämistraditio, alkuperäistutkimus, Sibelius ja aikalaissäveltäjät ja yleistieto.

Kongressissa on kaikkiaan yli 40 puheenvuoroa ja esitelmää. Pääpuhujat ovat James Hepokoski, Yalen yliopisto, Ferruccio Tammaro, Turinin yliopisto Italia, Eero Tarasti Helsingin yliopisto ja Marc Vignal, Ranska.

Kongressiin on vapaa pääsy ja siellä puhutaan vain englantia. Jos haluaa seurata esitelmiä ja puheenvuoroja, ne löytyvät www.sibelius.150.org. Näin kongressia voi seurata ympäri maailmaa.

Johtaja Erkki Korhonen muistuttaa, että Sibeliusta koskevat arkistot avattiin 1980-luvulla ja siitä lähtien niitä on tutkittu.

? Kongressin jälkeen saamme kuulla, mitä uutta tutkijat ovat säveltäjästä löytäneet.

Kongressin osallistujat ovat konserteissa kutsuvieraina kongressin ajan. Erkki Korhonen kertookin, että esimerkiksi maanantain 7.12. Kapubändi on varmaan vieraille erikoista ja mieluisaa kuunneltavaa.

Kongressin järjestävät Erkki Korhonen Sibeliuksen syntymäkoti-säätiö, Andrew Barnett Sibelius One, Englanti, Veijo Murtomäki, Sibelius-Akatemia, Eero Tarasti Helsingin yliopisto, Timo Virtanen Sibeliuksen laitokset, Anna Krohn Sibeliuksen syntymäkoti-säätiö.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.