Tiistai 21.05.2024
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin

Tuuli:
 

Italian historiaa pähkinänkuoressa

Vanajaveden Opisto järjestää torstaina 15.9. kello 18?20.15 luennon Italian historia pähkinänkuoressa yhteistyössä Hämeenlinnan Finlandia?Italia-yhdistyksen kanssa. Luennoijana on FT, tietokirjailija Liisa Väisänen, joka on koulutukseltaan taiteentutkija. Hän on asunut Italiassa yli 20 vuotta. Keväällä 2017 ilmestyy tietokirja Minun Italiani Kirjapajan kustantamana.

Mitä on Italia ja italialaisuus? Väisänen on valinnut Italian historiasta 10 merkittävää päivämäärää, jotka kaikki kuvaavat kokonaista aikakautta ja sen henkeä. Alla Liisa Väisäsen johdantoa illan teemaan:

? Italia, Vasikan kasvattajien Niemimaa, kuten kreikkalaiset sitä nimittivät (sana Italia on samaa kantaa, kuin sana vitello eli vasikka Italiaksi) on kaunis ja kaoottinen. Italia jättää tuskin ketään kylmäksi. Samalla italialaisuus tuntuu karkaavan käsistämme. Mitä on Italian ja minkä kaltaista on italialaisuus? Rooma ei ole Venetsia. Sisilialla ei tunnu olevan juurikaan tekemistä ranskankielisten Val d´Aostan alueiden kanssa.

? Tuntuu edes hassulta puhua yhdestä Italiasta. Italiassa on kaksikymmentä maakuntaa ja aivan yhtä erilaista Italiaa. Kukin alueista pitää tarkkaan kiinni traditioistaan olipa kyse ruoasta, paikallisista juhlista ja tavoista ja jopa murteistaan. Italian murteetkin poikkeavat niin vahvasti toisistaan, että ne rikkovat ymmärrettävyyden rajat. Jos vaikka genovalainen puhuu murrettaan televisiossa, se pitää tekstittää, muutoin sitä eivät toispaikkakuntalaiset voi ymmärtää.

? Italian politikkaa, yhteiskunnallista järjestelmää ja julkishallintoa voidaan pitää hyvin perustein hitaana ja vanhanaikaisena. Samalla kuitenkin italialinen luovuus antaa suuntaviivat taiteelle ja muodille kaikkialla maailmassa.  Italialaiset ovat myös osanneet myydä italialaisuutta. Italian oman elokuvateollisuuden lisäksi, Amerikan Yhdysvaltain elokuvat ovat tehneet jopa järjestäytyneestä rikollisuudesta myyttisen ja kiehtovan mafiaelokuvien sarjoillaan.

? Italialaisia voidaankin pitää vanhanaikaisina sekä hyvässä että pahassa. Italian salaisuus on usein juuri vanhanaikaisuudessa. Italialaisia ravintoloita suositaan kaikkialla. Italialaiset eivät koskaan ole ehtineet mukaan pikaruokahuumaan, kun he jo laittoivat 1980-luvulla liikkeelle slow-ruoka liikkeen, joka on muuttanut ruokatapojamme ja suhtautumistamme ruokaan sekä yleensä elämään.

? Vaikka Italia valtiona on vielä nuori, vasta 155 vuoden ikäinen, sen historia on värikäs ja monivaiheinen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.