Lauantai 15.06.2024
Nimipäivät: Vieno, Moona, Viena

Tuuli:
 

Hämeenlinnan Taidemuseo avaa näkymiä modernismin ajan taiteeseen

Hämeenlinnan Taidemuseoon 8.4.?30.10.2016 avautuva Modernin monet kasvot -näyttely johdattaa 1900-luvun alkupuolen tunnelmiin suomalaisten taiteilijoiden tulkitsemana. Se kuljettaa aikaan, jolloin uudet taidesuuntaukset puhalsivat ympäri Eurooppaa ja käynnistivät Suomessakin vuosikymmeniä kestäneen modernistisen taideuudistuksen. Näyttelyssä taidemuseon kokoelman klassikot ja vähemmän tunnetut teokset kuljettavat katsojaa modernismin eri vivahteisiin.

1900-luvun alun vuosikymmenet olivat suurten yhteiskunnallisten mullistusten aikaa ja taiteessakin elettiin murroskautta. Uusi taiteilijapolvi etsi kiivaasti keinoja nykyaikaisen maailman ja sen elämänmenon kuvaamiseen. Enää ei haluttu jäljentää näkyvää todellisuutta, vaan pyrittiin ilmaisun, värin ja muodon vapauteen. Syntyi joukko uusia modernistisia taidesuuntauksia, kuten ekspressionismi, kubismi, futurismi ja surrealismi.

Myös Suomen taiteeseen etsittiin uutta kansainvälisten esikuvien vanavedessä. Kotimaisen taiteen kartalle nousi uusia nimiä, jotka taiteellaan ja käytöksellään ravistelivat taidekenttää ja raivasivat tietä uudelle ilmaisulle. Modernismin juurtuminen suomalaiseen kuvataiteeseen oli verkkainen, vuosikymmeniä kestänyt prosessi. Uudistus alkoi väreistä, kääntyi seuraavaksi kohti muotoa ja taiteen esittävyyttä.

Modernin monet kasvot -näyttelyssä liikutaan ajallisesti 1910-luvun ensi vuosista aina maailmansotien ja sitä seuranneen jälleenrakennuksen jälkeiseen aikaan. Näyttelyssä nähdään myös ajan kuvataiteeseen liittyviä vaihtuvia teemaosioita. Sarjan aloittaa modernismin ajan kaupunkien ja niiden elämän kuvausta esittelevä Kaupunki kuvassa. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.