Tiistai 20.02.2024
Nimipäivät: Heli, Helinä, Hely

Tuuli:
 

Ammattivalokuvaus: Innostu, inspiroidu, tee intohimolla

Järjestäjä ja tuore mestari. Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n syyspäivien organisaattori Mikaela Holmberg (vas.) ja tuore mestariarvon haltija Tiina Puputti.

Järjestäjä ja tuore mestari. Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n syyspäivien organisaattori Mikaela Holmberg (vas.) ja tuore mestariarvon haltija Tiina Puputti.

Ammattivalokuvaajaakin voi ujostuttaa asettua kuvattavaksi, varsinkin jos silmissä kimmeltävät liikutuksen kyyneleet tuoreesta mestariarvosta. Tamperelaisesta Tiina Puputista tuli vähään aikaan ensimmäinen Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n korkeimman arvonimen haltija. Kunniakirjansa Puputti sai esitelmänsä päätteeksi maanantaina Hämeenlinnassa, jonne ammattivalokuvaajat ovat kokoontuneet kaksi päivää kestäville syyspäivilleen.

Liikuttuminen kertoo toteutuneesta tavoitteesta ja intohimosta, jota valokuvaaja tarvitseekin.

? Innostuminen ja inspiroituminen ovat tällä alalla aivan keskeisiä asioita. Itselläni suurin intohimo on jakaa tietoa, sanoo enimmäkseen koulutuksilla itsensä elättävä Puputti.

Sunnuntaina valokuvaajia koulutti portugalilainen André Boto Hämeen Linnalla ja maanantaina päivien estradina toimii hämeenlinnalaisen valokuvaajan Mikaela Holmbergin nykyinen koti, eli entinen Vanajan suojeluskuntatalo.

Koulutusten lisäksi kirjoja kirjoittava ja tietysti itsekin valokuvaava Tiina Puputti puhui myös valokuvaajan oman brändin rakentamisesta.

? Siitä olisin voinut puhua vaikka päivän. Valokuva-ala on murroksessa ja yrittäjän kannalta tilanne on sama kuin työyhteisössä, hyvien tyyppien kanssa halutaan toimia.

Brändin Puputti selkokielisti johdonmukaiseksi toiminnaksi ja sen onnistuneeksi markkinoinniksi. Intohimoakaan ei tarvitse teeskennellä, jos saa tehdä sitä mistä eniten pitää.

? Se on tärkeää ja myös mielekästä, kun tekee sitä mistä tykkää.

Vanha totuus näkyy myös mestariesitelmäänsä pitävän Tiina Puputin kalvolta. Brändi ei ole päälleliimattua kiiltoa, vaan johdonmukaista toimintaa.

Vanha totuus näkyy myös mestariesitelmäänsä pitävän Tiina Puputin kalvolta. Brändi ei ole päälleliimattua kiiltoa, vaan johdonmukaista toimintaa.

Syyspäiville osallistuu noin 50 ammattivalokuvaajaa, joita Mikaela Holmberg kuvailee alansa kehittymisenhaluisimmaksi porukaksi.

? Elantoa pitää nykyään itse aktiivisesti etsiä ja itsensä kehittäminen on välttämätöntä, jotta pystyy kilpailemaan. Ei riitä, että ottaa kivoja kuvia ja toisaalta valokuvaus ei myöskään ole pelkkää tekniikkaa, vaan on myös osattava käsitellä ihmisiä.

Järjestäjän vastuut ovat aiheuttaneet sen, että Holmberg myöntää tämänsyksyisten päivien asiasisällön menneen itseltä hieman ohi.

? Kollegoiden kanssa juttelu livenä antaa kuitenkin aina paljon uutta.

Holmberg on itse moninkertaisesti palkittu kuvaaja, jonka Tiina Puputti sanoo antavan esimerkkiä myös muille.

? On ollut ilo seurata Mikaelan tekemisiä, hän tekee asioita sellaisella kansainvälisellä otteella, johon Suomessa pystyy vain muutama kuvaaja. On myös hienoa, kun koulutuksia pitäessään voi käyttää esimerkkinä naapurikylän tyttöä.

Kansainvälisen tason säilyttäminen tietää Holmbergille jatkuvaa uuden oppimista työn ohessa. Parhaillaankin hänellä on meneillään intensiivinen neljän kuukauden mittainen koulutus.

? Itsensä elättäminen ammattivalokuvaajana ei ole vain taiteellista haahuilua, vaan pitää pystyä yhdistämään taide ja bisnes eikä se ole aina helppoa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.