Sunnuntai 21.04.2024
Nimipäivät: Anssi, Anselmi

Tuuli:
 

Suomirokki valtaa Suiston

Vakiintuneiden nimiartistien vanavedessä keikkakartalle on kipuamassa monia nuoria ja energisiä pumppuja. Suiston Suomirock-ilta tulevana lauantaina näyttää esimerkit siitä, mihin suuntaan tämä genre on menossa. Ilta kokoaa yhteen kaksi nousevaa nimeä, jotka kummatkin veisaavat suomenkielisen rockmusiikin ilosanomaa.

Tamperelainen Kotoisat Sävyt perustettiin 2000-luvun alkuhämärissä Ranualla, Etelä-Lapissa, josta se on löytänyt tiensä Tampereelle. Yhtye on julkaissut kolme kokopitkää rock-albumia, joista uusin, Halki synkkien maisemien (Kioski Levy-yhtiö) näki päivänvalon loppukeväästä 2014. Yhtye on kiertänyt Suomea aktiivisesti liki perustamisestaan lähtien ja niittänyt mainetta niin energisistä live-esiintymisistään  kuin albumeistaankin.

Kotoisat Sävyt pyrkii löytämään uusia ja tuoreita näkökulmia suomenkieliseen rock-musiikkiin. Bändin musiikista löytyy vahvoja yhtymäkohtia 60- ja 70-luvun rockiin, psykedeliaan ja protopunkkiin. Mistään retroilusta yhtyeen kohdalla ei ole kuitenkaan kyse, vaan soundi on vahvasti kiinni tässä päivässä.

Kotoisten Sävyjen musiikista löytyy vahvoja yhtymäkohtia 60- ja 70-luvun rockiin, psykedeliaan ja protopunkkiin. Kuvaaja: Aki Roukala

Kotoisten Sävyjen musiikista löytyy vahvoja yhtymäkohtia 60- ja 70-luvun rockiin, psykedeliaan ja protopunkkiin. Kuvaaja: Aki Roukala

Rock’n’rollin romantiikkaa vaaliva Teppo Vapaus on muusikko ja kirjailija, jolla on missio: hän haluaa kirjoittaa oman lukunsa suomenkielisen rockin kaanoniin. Vapaus on hyvässä vauhdissa nimeään kantavan bändinsä kanssa, joka jatkaa kiertuettaan Suisto-klubille suoraan Suomirock 2020 -tapahtumasta Helsingin legendaariselta Tavastialta.

Keväällä 2012 Vapaus julkaisi lennokkaan, road trip -henkisen ja ylistäviä arvioita keränneen Herra Ylpön sydän -kirjan (LIKE). Kirjaprojektin seurauksena Vapaus kutsuttiin Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeen kiertueen lämmittelijäksi esittämään omia suomenkielisiä laulujaan. Kiertueen 30 keikkaa takasivat lentävän lähdön soolouralle. Kiertueen jälkeen Vapaus kasasi yhtyeen, jonka musiikkityyliksi muotoutui romuluisesti groovaava rock. Vapauden tavaramerkkejä ovat arvaamattomat ja energiset esiintymiset ja lyriikoiden boheemit tarinat ja iskulauseet, jotka liittävät taiteilijan vahvojen kotimaisten rocktekstittäjien traditioon.

Teppo Vapaus -yhtye avasi pelinsä uuden suomirockin kentällä huhtikuussa 2014 julkaisemalla Ei muita sääntöjä -nimisen singlen ja musiikkivideon. Julkaisu poiki yhtyeen ensimmäisen oman Suomen kiertueen, joka jatkuu yhä. Samanaikaisesti bändi valmistelee debyyttialbumiaan.

Teppo Vapaus haluaa kirjoittaa oman lukunsa suomenkielisen rockin kaanoniin. Kuvaaja: Ville Malja

Teppo Vapaus haluaa kirjoittaa oman lukunsa suomenkielisen rockin kaanoniin. Kuvaaja: Ville Malja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.