Maanantai 17.06.2024
Nimipäivät: Urho

Tuuli:
 

SCC:n armonaika hupenee

Hämeenlinnan kaupungin pankkitileille ei tiistaina aamupäivällä ollut tullut 8,4 miljoonan euron suoritusta Sunny Car Centeriltä.

– Se on tämän hetken tilanne, lopullinen varmuus saadaan viimeistään huomenna aamusta, kertoo kaupungin talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksa.

Kaupunki on naulannut tiistain 30.9. päiväksi, jolloin moneen otteeseen venyneen jättiautotalon tonttikaupan ehdottomasti on oltava maksettuna. Nyt neljä vuotta kestänyttä autotalohanketta on kaupungin poliitikoista seurannut lähimpää nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.), joka aiemmin edusti kaupunkia Sunny Car Centerin hallituksessakin.

– En usko, että kukaan odottaa tosissaan rahojen tulevan tilille määräaikaan mennessä, itse en siihen ainakaan enää usko. Jos rahoja ei tilille ilmaannu, huomenna lähtee haastehakemus käräjäoikeuteen tonttikaupan purkamiseksi ja oikeus käsittelee sen omassa aikataulussaan, Kiemunki toteaa.

Iisakki Kiemunki toteaa jo melko pitkään olleensa epäileväinen hankkeen toteutumisen suhteen.

– Aika pitkään on ollut sellainen kanta, että katsotaan nyt, ja avoimesti olen oman kantani kaupunginhallituksessa tuonut esille. Mitään menetettävää kaupungilla ei ole sinänsä rahallisesti ollut, ainoastaan voitettavaa.

Sunny Car Centerin seikkailut rahoituksen saamiseksi ovat viime aikoina saaneet surkuhupaisiakin piirteitä. Toimitusjohtaja Markku Ritaluoman on arveltu joutuneen niin sanotun nigerialaishuijauksen uhriksi, kun hän on poliisin varoituksista huolimatta lähettänyt ulkomaiselle tilille satojatuhansia euroja luvatun miljoonarahoituksen saadakseen.

Iisakki Kiemunki kuitenkin toteaa, että viime aikojen tapahtumat helposti hämärtävät lähtötilanteen.

– Takana oli valtuuston yksimieliset päätökset ja tosissaan tätä lähdettiin tekemään. Kun yksityistäkin rahaa oli takana 11 – 12 miljoonaa euroa ja tontista luvassa hyvä hinta, niin miksi kaupunki olisi lähtenyt sitä kaatamaan. Myymme Kirstulan tontin ihan kenelle vain tuolla hinnalla. Mutta jos minulla joskus on aikaa muistelmani kirjata, niin kyllä tässä ainekset on monenlaiseen näytelmään, Kiemunki toteaa.

Hankkeen loppuvaiheessa Sunny Car Centerin toimintatapojen kriitikoiksi ovat profiloituneet muutamat perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut. Kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Ismo Soukola mainittiin julkisuudessakin henkilönä, jonka jotkut epäilivät vuotaneen rahoitukseen liittyviä luottamuksellisia tietoja sambialaiselle verkkomedialle. Soukola ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Lulu Ranne (ps.) ovat tehneet väitteistä tutkintapyynnön.

Tutkintapyynnössä halutaan selvittää, ovatko Ritaluoma ja Kiemunki syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen tai vaihtoehtoisesti kunnianloukkaukseen. Ismo Soukola ei tutkintapyyntöä kommentoi muuten kuin toteamalla, ettei suuremmin jaksa hötkyillä asiasta.

– Autokauppakuvio kokonaisuudessaan on sellainen, että naurussa on pitelemistä, Ismo Soukola toteaa.

Hän muistuttaa, että perussuomalaisten valtuustoryhmä ei ihmettelystään huolimatta ole ollut vastaan elinkeinohanketta, jonka kerrottiin tuovan Hämeenlinnaan työpaikkoja ja verotuloja.

– Näin isoja hankkeita ei vain tehdä tuollaisilla rahoituskuvioilla. Tonttimaksujen kanssa vetkuttelussa pitäisi olla tasavertainen kohtelu ja antaa sitten vaikka omakotitalon tontin ostajallekin lisää maksuaikaa, Soukola vertaa.

Mikäli rahaa ei kaupungin tilille kilahda, ei Soukola näe muuta vaihtoehtoa Kirstulan jatkokehitykselle kuin että nykyiset suunnitelmat puretaan ja alueen käyttöä aletaan suunnitella uudestaan.

Markku Ritaluomaa ei tavoitettu kommenttia varten.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.