Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

POLIISI: “Asenteet rikollista toimintaa kohtaan vaatii vanhempien ohjausta”

Hämeen Poliisi on ottanut kantaa vanhempien rooliin, jotta nuorille kehittyisi realistinen käsitys rikollisuuden seurauksista.

Poliisin huoli liittyy Lahdessa tutkittavana olevaan nuorten rikosvyyhtiin, jonka yhteydessä poliisi on kohdannut rikollisen elämäntyylin ihannointia.

– Hämeen poliisilaitos haluaa samalla myös kiinnittää vanhempien huomion omiin nuoriinsa ja heidän asenteisiinsa väkivaltaa, huumeita ja muuta rikollisuutta kohtaan. Asennoituminen rikollisuuteen on varmasti monen asian summa, johon vaikuttavat niin kaveripiiri, lapsuuden ajan turvallisuus tai turvattomuus, mediasta ja sosiaalisesta mediasta saatavat vaikutteet, koulu, opettajat kuin myös kasvatus.

– Toivottavaa on, että jokainen vanhempi ohjaisi omia lapsiaan niin, että nuorena tehdyt rikokset eivät pilaisi tulevaisuuden mahdollisuuksia elämässä.

Hämeen poliisilaitos on puuttunut tehostetusti Lahdessa havaittuun nuorten rikolliseen toimintaan. Parin viime viikon aikana kiinniotettiin yhteensä viisi 17-18-vuotiasta lahtelaisnuorta epäiltynä ryöstöihin ja huumausainerikoksiin.

Kiinniotetut eivät olleet ainoita rikoksesta epäiltyjä, vaan tutkintakokonaisuudessa on kaikkineen epäiltynä parikymmentä nuorta miestä, jotka ovat syntyneet vuosina 2002-2006.

Esitutkinnassa on kesken kymmenkunta huumerikosta, kymmenkunta ryöstöä, kiristystä ja uhkailua ja kymmenkunta pahoinpitelyrikosta sekä viisitoista muihin rikostyyppeihin liittyviä esitutkintaa. Kaikkiaan tutkinnassa on kyseessä oleville nuorille henkilöille kesken noin 40 rikoksen esitutkintaa.

Esitutkinnoissa on tullut ilmi nuorten myötämielinen suhtautuminen rikoksiin, jota True crime -sarjoissa esiintyvä rahaa, nopeita autoja ja hienoja kelloja sisältävä elämäntyyli on tukenut.

Esitutkinnat ovat kesken ja ne liittyvät nuoriin rikoksentekijöihin, joten poliisi ei tarkemmin tiedota yksittäisistä esitutkinnoista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.