Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Pandemiaväki tiukensi ohjeita, kertoo ymmärtävänsä kiristysten tuntuvan kovalta

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli ylimääräisessä kokouksessaan tiistaina 18. tammikuuta sosiaali- ja terveysministeriön perjantaina 15. tammikuuta antamaa suoraa ohjausta.

Hyvien kriisiviestinnän periaatteiden mukaisesti ryhmä on taas listannut faktat jämäkästi mutta osoittaa toisaalta kykenevänsä asettumaan rajoitusten kohteiden asemaan osoittamalla myös lievää empaattisuutta.

STM:n mukaan Suomessakin leviävät koronavirusvariantit aiheuttavat merkittävän uhan kansanterveydelle. Maakuntia ohjataan yksiselitteisesti huolehtimaan alueellaan siitä, että epidemiatilanne palautuu kohti perustasoa viiveettä.

Kanta-Häme on epidemian leviämisvaiheessa, ja ministeriön ohjauksen mukaisesti tulee ottaa käyttöön kaikki leviämisvaiheen toimet täysimääräisesti käyttöön.

– Suositustemme kiristämisellä pyrimme ostamaan aikaa etenkin siihen, että saamme haavoittuvimpien väestöryhmien rokotukset kattavalle tasolle. Arviolta helmikuun lopussa voisimme olla siinä tilanteessa. Ehdimme jo höllentää toisen asteen koulutuksen suositusta, mutta valitettavasti brittiläisen variantin noin 50-60 prosenttia suurempi tarttuvuus on sen tyyppinen uhka, että etäopetussuositus on syytä ottaa taas käyttöön ja sulkea jälleen sisäliikuntapaikkoja myös lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta, toteaa maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä .

Toisen asteen etäopetussuosituksen osalta poikkeuksena on välttämätön lähiopetus, joka kattaa myös ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat abiturientit. Alueellisen epidemiatilanteen perusteella Forssan seudulla suositetaan siirtymistä niin sanottuun hybridiopetukseen.

Nyt päätetyt suositukset ovat voimassa 15. helmikuuta asti, ja niiden jatkosta päätetään viimeistään helmikuun toisella viikolla.

– Ymmärrämme hyvin, että nämä kiristykset tuntuvat nyt kovilta, kun taudin ilmaantuvuus on ollut laskusuunnassa viimeisen viikon ajan, mutta tilanne on valtakunnassa kriittinen sen suhteen, saadaanko virusvariaatio kuriin. Ministeriön ohjaus koskee myös naapurimaakuntiamme ja pyrimme yhtenäisiin suosituksiin ja rajoituksiin. Vetoamme väestöön, että yhdessä yritettäisiin jaksaa vielä kevään ajan, koska olemme kuitenkin loppusuoralla tiukimpien toimien osalta, Järvelä kannustaa.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmän lisäsuositukset ja -toimet

Toisen asteen opetus siirtyy etäopetukseen tai hybridiopetukseen. Hämeenlinnan-Riihimäen seutu: vain välttämätön lähiopetus, mukaan lukien abiturientit ja erityisryhmät.

Forssan seutu siirtyy hybridiopetukseen ja pyrkii pieniin, ei keskenään vaihtuviin ryhmiin lähiopetuksen osalta. Siirtymäaikaa on viikko 3 eli käynnissä oleva viikko.

Yläasteet varautuvat siirtymään tarpeen vaatiessa etä-/hybridiopetukseen. Yläasteilla kasvomaskien käyttö otetaan täysimääräisenä käyttöön ja maskeja jaetaan päivän aikana tarvittava määrä. Pyritään suosimaan kertakäyttöisiä maskeja. Oppilaita ohjataan ja opetetaan huolelliseen käsihygieniaan ja hygieeniseen maskinkäyttöön.

Kunnat sulkevat yleiset harrastetilat, myös lasten ja nuorten harrastuksia koskien. Myös muut julkiset tilat ja virastot suljetaan tai niiden käyttöä rajataan mahdollisuuksien mukaan ja toiminnan luonne huomioiden. Avoinna olevissa julkisissa tiloissa huolehditaan, että saatavilla on maskeja ja mahdollisuus toteuttaa käsihygieniaa. Lasten ja nuorten harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään ja järjestäjiä vedotaan järjestämään mahdollinen ulkona tapahtuva toimintansa huolellisesti turvatoimia noudattaen ja alle 10 henkilön ryhmissä. Suositus ei ota kantaa OKM:n määritelmän mukaiseen kilpaurheilutoimintaan.

Vedotaan yksityisten harrastetilojen osalta toimijoita pidättäytymään täysimääräisesti ohjeistuksessa koskien kokoontumisia (alle 10 henkilöä) sekä käsihygienian ja maskien käytön osalta.

Kansalaisia suositellaan pidättäytymään kaikista ei-välttämättömistä ylimääräisistä kontakteista oman talouden tai työn ulkopuolella. Kaikkia Kanta-Hämeen alueella oleskelevia tai asuvia henkilöitä vedotaan hakeutumaan pienilläkin oireilla testaukseen viiveettä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.