Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Markkinoille aina kun mahdollista

Jorma ja Elina Keinoselle elävä kaupunkikeskusta on tärkeä.

Elävä keskusta on tärkeä Jorma ja Elina Keinoselle.

Valtajulkisuuteen mahtuu Hämeenlinnasta tällä hetkellä vain yksi aihe, mahdollisesti sambialaisrahalla nouseva mahdollinen autokaupan keskittymä ja siihen liittyvä keskinäinen syyttely. Rahamiesten ja poliitikko-pamppujen kärhämöinnin keskellä useimmat hämeenlinnalaiset kuitenkin jatkavat normaalia elämäänsä, johon monilla kuuluvat aina joka kuun ensimmmäinen tiistai pidettävät markkinat.

Eri puolilta maata saapuvien kauppiaiden tuotteet vaihtavat omistajaansa taivasalla eikä kuusikerroksisessa lasipalatsissa ja kauppasummatkin lasketaan alle miljoonissa: toriherkut maksetaan omasta eikä reginachibuloiden pussista. Tunnelma on positiivinen.

? Käymme markkinoilla aina kun mahdollista ja ainakin muikut syyään, kiteyttää Hämeenlinnassa kaksi vuotta asunut Jorma Keinonen.

Alkujaan Keski-Suomesta lähtöisin olevat Jorma ja Elina Keinonen asuivat ennen Hämeenlinnaan muuttoaan pitkään Lohjalla. Hämeenlinna tuli tutuksi, kun kaupungissa tuli usein käytyä lähellä sijaitsevalta kesämökiltä.

? Hämeenlinna on hyvä paikka ja sitä vaan haluaa joskus muutoksen, pariskunta sanoo.

Keinosille elävä kaupunkikeskusta on tärkeä asia. Ostoskassiin oli tiistaina kertynyt muun muassa omenoita ja Katinalan Lihasta noudettuja lihatuotteita.

? On ehottoman tärkeää, että keskustassa säilyy kivijalkakauppoja, Jorma Keinonen toteaa.

Reskalla markkinakojujen kupeella viihtyi tiistaina myös kunnallispoliitikko, tuleva sairaanhoitaja ja Vuoden maahanmuuttajaksi 2013 valittu Prabhakaran Ranjith Kumar.

? Markkinoilla tulee kotoisa mieli, tämä on oikeaa kanssakäymistä. Kunnallispäättäjänä olo on myös yksi näkökohta, miksi tykkään tulla tänne. Ihmiset käyvät kertomassa mielipiteitään toriparkista, Engelinrannasta ja muista ajankohtaisista asioista. Päättäjien ei kuulu olla kaukana ihmisten parista, hän sanoo.

Ranjith Kumar nostaa valtajulkisuuden kohuaiheiden alta esiin kaikille hämeenlinnalaisillekin tärkeän asian.

? Kuntakentällä on menossa historiallisen iso muutos, sote-palveluiden yhdistäminen ja järjestäminen viideksi isoksi alueeksi. Tähän asti Suomessa on ollut erilliset sosiaali- ja terveyspalvelut, nyt meille on tulossa Euroopan keskitetyin järjestelmä. Nämä ovat niitä isoja asioita, hän muistuttaa.

Prabhakaran Ranjith Kumar käy markkinoilla aina kun työt sen sallivat. Miehelle maistuvat muun muassa neulamuikut ja toririnkelit.

Prabhakaran Ranjith Kumar käy markkinoilla aina kun työt sen sallivat. Miehelle maistuvat muun muassa neulamuikut ja toririnkelit.

Parhaillaan sairaanhoitajaksi opiskeleva Ranjith Kumar ehtii nykyisinkin olla mukana maahanmuuttajien asiantuntijaryhmässä Tavastialla ja lisäksi hän kertoo hämeenlinnalaisille uusille maahanmuuttajille omia kokemuksiaan myös epämuodollisemmissa puitteissa.

? On sekin omalla tavallaan kotouttamista, että käyn pelaamassa porukoiden kanssa jalkapalloa ja kerron omista kokemuksistani maahanmuuttajana. Tärkeää on kunnioittaa suomalaista kulttuuria, sanon aina, että jos kotoutuu hyvin, myös pärjää hyvin.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.