Perjantai 23.02.2024
Nimipäivät: Aslak

Tuuli:
 

Maakunnan kansanedustajat yhteisaloitteellisina

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä valtion talousarvioksi vuodelle 2015.  Hämeen Liiton mielestä talousarvioesitys sisältää Kanta-Hämeen kannalta myönteisiä määrärahaesityksiä muun muassa pääradan kehittämiseen liittyen, mutta myös monia puutteita. Valtiontalouden kireän tilanteen tiedostaen Hämeen vaalipiirin kansanedustajien talousarvioaloitteet kohdistuvat tiettyihin valikoituihin hankkeisiin. Talousarvio-aloitteiden hankkeilla on myös laajempaa alueellista vaikutusta.

Kanta-Hämeen maakunnan kehittymisen kannalta yksi peruskysymyksistä on väyläverkoston toimivuus ja edelleen kehittäminen. Siihen liittyvinä talousarvioesityksinä esitetään määrärahaa kantatien 54 parantamiseksi välillä Tammela ? Riihimäki ? Hollola, valtatien 2 välityskyvyn parantamiseksi Humppilassa ja välillä Loukku ? Häiviä sekä valtatien 10 välityskyvyn ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi välillä Ruununmylly ? Eteläinen, joka on osa koko eteläisen Suomen itä-länsi ?suuntaisten yhteyksien toimivuuden parantamiseksi.

Kanta-Häme on yksi Suomen suotuisimmista puuston kasvualueista ja elintarvikkeiden tuotantoalueista. Alueella on jo nyt monipuolinen elintarviketalous ja kaikki keskeiset maatalouden tuotantosuunnat. Metsäenergian käytön lisäämiseksi ja samalla myös kansainvälisiin ilmasto- ja energiavelvoitteisiin vastaamiseksi pyritään talousarvioesityksellä saamaan määrärahat bioenergian käytön tehostamiseksi, joka konkretisoituisi metsäenergian hyödyntämistä koskevan hankkeen toteuttamisella Hattulan Mervessä.

Merkittävää ja pitkäaikaista alueellista vesiensuojelutyötä tekeville yhteisöille, kuten Vanajavesisäätiön ylläpitämälle Vanajavesikeskukselle, halutaan tehdyllä  talousarvioaloitteella varattavan kunta-, hanke- ja yritysrahoituksen lisäksi myös määrärahoja valtion avustusten mahdollistamiseksi vesiensuojelutyötä tekeville toimijoille niiden toiminnan pitkäjänteisyyden ja vaikuttavuuden turvaamiseksi. Vanajavesisäätiön ja muiden vastaavien yhteisöjen tekemä työ on kustannustehokasta ja valtion määrärahoilla saatu vaikutus on suhteessa erittäin suuri.

Hämeenlinnan vankilan peruskorjaus ja parannus on ollut vireillä jo usean vuoden ajan. Sekä työllisyyttä edistävänä että vankilan toiminnan jatkumisen turvaamiseksi tehty talousarvioaloite tähtää peruskorjauksen käynnistämiseen määrärahojen saamisella ensi vaiheessa vankisairaalan lisäosan rakentamiseen. Talousarvioaloitteella pyritään samalla jatkumoon Hämeenlinnan vankilan uusiakin menetelmiä käyttäviin rangaistusten täytäntöönpanotoimintoihin. Määräraha olisi tukemassa myös työllisyyttä.

Erityisesti Kanta-Hämeen aluetta koskevat Hämeen vaalipiirin yhteiset talousarvioaloitteet ovat:

? Määrärahan osoittaminen Hämeenlinnan vankilan perusparannuksen ja ?korjauksen aloittamiseksi vankisairaalan lisäosan rakentamisella

? Määrärahan osoittaminen avustusten myöntämiseen pitkäaikaisen vesiensuojelutyön tukemiseksi

? Määrärahan osoittaminen investointitukien myöntämiseksi Kanta-Hämeen bioenergiahankkeen  käynnistämiseksi

? Määrärahan osoittaminen Forssan seudun vesihuollon parantamiseen erityisesti elintarviketuotannon ja ?jalostuksen vedensaannin turvaamiseksi

? Määrärahan osoittaminen valtatien 2 Helsinki ? Pori ?tiehankkeelle

? Määrärahan osoittaminen valtatien 10 parantamiseen välillä Hämeenlinna ? Lahti

? Määrärahan osoittaminen kantatien 54 parantamiseen välillä Tammela ? Hollola

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.