Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

LÄHIOLUT: Jouluolutta Hattulan mallasohrasta

Juha-Pekka Honkasaaren isännöimä Mäkelän tila tuottaa laadukasta mallasohraa Hattulan upeissa maisemissa. Honkasaari ja hänen puolisonsa Johanna Mälkiä esittelivät viljelyksiään torstaina.

Juha-Pekka Honkasaaren isännöimä Mäkelän tila tuottaa laadukasta mallasohraa Hattulan upeissa maisemissa. Honkasaari ja hänen puolisonsa Johanna Mälkiä esittelivät viljelyksiään torstaina.

Sinebrychoffin Jouluolut syntyy tänä vuonna hattulalaisesta mallasohrasta. Katinalassa Mäkelän tilaa isännöivä Juha-Pekka Honkasaari toteaa, että kun tieto mahdollisuudesta tuli, tunnelmat olivat hienot.

? Tuntui tosi hienolta, että tällainen klassikkotuote tulisi omasta mallasohrasta.

Sinebrychoff panee Jouluolutta jo 30. kerran. Tämän vuoden oluet on jo keitetty ja parhaillaan Jouluolut on käymiskattiloissa.

Juoma pullotetaan syyskuun 12. päivänä ja myynti alkaa vähän yli viikon päästä siitä.

? Varaudumme toimittamaan noin miljoonaa litraa Jouluolutta, pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska kertoo.

Kolmen kuukauden sesonkimyyntiin tähdätyn tuotteen koko valmistuserä syntyy siis hattulalaisen Harbinger-mallasohran viime vuoden sadosta. Mäkelän tila on yksi Lahdessa toimivan mallastamo Viking Maltin auditoimista sopimusviljelytiloista. Sopimusviljelytiloja mallastamolla on kaikkiaan noin 500.

Alkuodotukset viime vuoden sadosta olivat niin tiloilla kuin mallastamossakin surkeat, mutta lopulta tilat näyttivät osaamisensa hankalien säiden haitoista huolimatta.

? Kiitos viljelijöiden ammattitaidon ja maatilojen hyvän kuivauskaluston, Suomessa tiloilta lähtee teollisuudelle hyvin korkealaatuisia viljaeriä. Juha-Pekan tilan ohrassa niin proteiinit, jyväkoko, itävyys kuin hygieniakin olivat huipussaan, enempää ei voi vaatia, kiittelee viljan hankintapäällikkö Sanna Kivelä Viking Maltilta.

Pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffilta ja viljan hankintapäällikkö Sanna Kangas Viking Maltilta kävivät kertomassa jouluoluen synnyn taustoista.

Pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoffilta ja viljan hankintapäällikkö Sanna Kangas Viking Maltilta kävivät Hattulassa kertomassa jouluoluen synnyn taustoista.

Sinebrychoff on sitoutunut Itämeren hyvinvointiin ja allekirjoittanut Elävä Itämeri ?säätiön BSAG:n kanssa Itämeri-sitoumuksen jo vuonna 2014.

– Sitoumus BSAG:lle koskee vedenkäytön tehokkuuden kehittämistä, oluen valmistuksessa syntyvän hiilidioksidin talteenottoa sekä Itämeri-näkökulman ottamista mukaan tila-auditointeihin, jotka toteuttaa niin ikään Itämeri-sitoumuksen tehnyt mallastoimittajamme Viking Malt, kertoi pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska.

Honkasaaren tilan ohra täytti auditoinneissa kaikki Sinebrychoffin yhdessä BSAG:n ja Viking Maltin kanssa asettamat vaatimukset.

– Itämeri-ystävällistä olutta varten tarkastetut ravinnetaseet olivat hyvät, viljelyssä on kerääjäkasveja ja tulvaherkille lohkoille on perustettu suojavyöhykkeet. Kasvukunnon parantuessa ja ylimääräisten ravinteiden käyttötarpeen pienentyessä voittavat sekä viljelijä että Itämeri, kertoo projektikoordinaattori Kaisa Riiko BSAG:sta.

Sipilän hallitus pääsi jo toukokuussa sopuun uudesta alkoholilaista. Panimoalalla odotukset ovat positiiviset laista, jota Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa luonnehtii tärkeäksi koko elinkeinoketjulle.

Toimitusjohtaja Elina Ussa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitosta odottaa uuden alkoholilain tuovan alalle lisää kilpailua.

Toimitusjohtaja Elina Ussa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitosta odottaa uuden alkoholilain tuovan alalle lisää kilpailua.

? Vähittäiskaupan oikeus alkaa myydä 5,5-prosenttisia juomia, ravintoloiden ja pienpanimoiden ulosmyyntioikeus ja valmistustapaan liittyvän rajoitteen poistuminen ovat kiteytetysti tärkeimmät uudistukset. Uusi alkoholilaki toisi uudenlaista kilpailua, mikä on hienoa ja piristysruiske koko alalle, luonnehtii toimitusjohtaja Ussa.

Hallitus on korostanut myös alkoholin myyntiä koskevien normien purkua, mutta Elina Ussa ihmetteli, miten jo toukokuussa ilmaistu poliittinen yhteisymmärrys ei vielä näy lausunnolle tulleena lakiluonnoksena – yrityksille kun olisi ensiarvoisen tärkeää tietää, milloin toimintaympäristö muuttuu.

Kunnanjohtaja Lauri Inna sanoi tervehdyksessään, että Hattulan viljelysmaat Vanajaveden laaksossa ovat osa Suomen kulttuurihistoriaa.

Hattula ei ole jäänyt silti historiansa vangiksi, vaan muun muassa uusi avoimen oppimisympäristön koulu Juteinikeskus, minuutin päässä moottoritiestä oleva Kanungin uusi asuinalue sekä suunnitelmat Pohjoismaiden suurimmasta aurinkoenergiapuistosta todistavat halua uusiutua.

? Meillä on Hattulassa positiivinen pilke silmäkulmassa ja on hienoa, että Suomen ja ehkä maailman paras olut tulee Hattulasta, Inna kuittasi.

Juha Reinikainen

 

 

 

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.