Maanantai 29.05.2023
Nimipäivät: Oiva, Oliver, Olivia
Hämeenlinna
Melkein selkeää
8°C
Tuuli: 5 m/s W
 

Keskustan Etelä-Hämeen piiri listasi vaalitavoitteitaan

Keskustan tavoitteena kesäkuun kuntavaaleissa on hakea äänestäjiltä vahva valtakirja, alkaa puolueen Etelä-Hämeen piirijärjestön vuosikokouksen kannanotto.

– Sillä rakennamme kuntalaisten kanssa heidän palvelutarpeitaan toteuttavan, elinvoimaisen kunnan. Jokaisen äänestäjän on tärkeä ymmärtää se, mistä kuntavaaleissa on kysymys. Niissä emme päätä maan hallituksen kokoonpanosta emmekä EU:n tukipaketeista. Siksi onkin tärkeää kuntavaaleissa äänestää kunnalle kuuluvien tehtävien hoitamisesta, kannanotto jatkuu.

Edelleen kannanotossa todetaan, että maakuntauudistus toteutuessaan siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä palo- ja pelastustoimen järjestämisvastuun maakunnille. Keskusta edellyttää, että uudistuksen jälkeen nämä palvelut tuotetaan lähipalveluperiaatteella. Myös palo- ja pelastustoimen palvelut on toteutettava lähipalveluina ja sopimuspalokuntien toiminta ja verkosto turvattava.

Kunnille jää kannanoton mukaan uudistuksen jälkeenkin muiden kuntalaisille elintärkeiden lähipalvelujen järjestäminen, kuten koulutuspalvelut, varhaiskasvatus, kaavoitus sekä
kuntien elinvoiman ja vetovoiman kehittäminen.

– Viihtyisät asuinympäristöt, luonto, monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä kohtuuhintainen asuminen ovat kunnan vetovoimatekijöitä. Kuntien kestävä taloudenhoito perustuu yrittäjien luomiin työpaikkoihin ja koulutetun ammattitaitoisen työvoiman saantiin. Työvoimapula on ratkaistava kuntien, yritysten ja ammatillisen koulutuksen oppilaitosten yhteistyöllä. Tarvitaan yritysten tarpeet huomioon ottavaa koulutusta toisen asteen ja ammattikorkeakoulun koulutuksessa unohtamatta nuorten toiveita, perätään kannanotossa.

Piirin vuosikokous on julkistanut kannanoton myös sote-uudistukseen liittyen. Tämän kannanoton mukaan nyt mitataan maakuntamme valmiutta rakentavaan ja avoimeen sekä yhdenvertaiseen yhteistyöhön. Tulevan sote-maakunnan kuntien ja sote-sektorin tulee sopia vasta kahden kuukauden kuluessa sote-lakien voimaantulosta väliaikaisen valmisteluelimen kokoonpanosta.

– On tärkeää, että kokoonpanossa on kaikkien kuntien näkemykset edustettuina. Oman kunnan edustaja tuntee parhaiten kuntansa asiat ja tarpeet, mikä kannattaa todellakin hyödyntää On kuntien tehtävä päättää, miten väliaikainen valmisteluelin rakennetaan. Se on myös maakuntamme kuntien yhdenvertaista kohtelua. Valtaa ei tule keskittää, jos oikeasti halutaan rakentaa luottamukseen ja hyvään yhteistyöhön perustuvaa tulevaisuuden maakuntaa, väitetään kannanotossa.

Keskustapiiri vaatiikin, että jokaisella kunnalla on oltava väliaikaisessa valmisteluelimessä varsinaisen jäsenen paikka.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.