Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

Assin taidehankinnat tulevat hakuun

Havainnekuva Assin tulevasta pääsisäänkäynnistä.

Kanta-Hämeen uuden keskussairaalan Assin nyt käynnistyvien kahden uuden taidehankinnan hakuohjeet ovat ladattavissa Assin verkkosivuilta tästä päivästä alkaen. Toinen käynnistyvistä taidehankinnoista toteutetaan rakennuksen julkisivun betonielementteihin maantasokerrokseen. Teos on nähtävissä erityisesti jalankulkijan näkökulmasta ja teos muodostaa vahvan, visuaalisen elementin jokaisesta ilmansuunnasta. Taidehankinnan tavoitteena on vahvistaa inhimillisen kohtaamisen hetken kokemusta heti sairaalaan saavuttaessa. Rakennusmassa on suuri, jota vasten taide voi tarjota käsinkosketeltavan ja helposti lähestyttävän tason.

Toinen taidehankinta sijoitetaan lasten yksikön hoitotiloihin. Taidehankinnan tavoitteena on etsiä taiteen avulla ratkaisua sellaiseen hoitotoimenpiteelliseen tilanteeseen, jossa lapsi kokee usein pelkoa. Taide voi auttaa hoitohenkilökuntaa suorittamaan hoitotoimenpiteitä helpommin ja hälventää lapsen pelkotiloja, joita hoitotoimenpiteisiin saattaa liittyä. Teos voi olla moniosainen, jolloin se muodostaisi visuaalisen hoitopolun ja tunnistettavan elementin potilaalle.

Ahveniston sairaalan taideohjelman teema on Inhimillisen kohtaamisen hetki. Inhimillisen kohtaamisen hetket ilmenevät sairaalaan toteutettavassa taiteessa kuudella tavalla. Vastaanottamisen hetki miettii ratkaisuja siihen, kuinka kohdata ja vastaanottaa ihminen inhimillisesti ja ihmisen mittakaavan mukaisesti suhteessa suureen rakennusmassaan. Odottamisen hetki etsii ratkaisuja tilanteisiin, joissa odottamisesta saataisiin tehtyä miellyttävämpää niin potilaille kuin omaisillekin. Hoitotoimenpiteen hetki keskittyy hälventämään toimenpiteisiin liittyviä pelkoja vieden ajatuksia toimenpiteestä muualle. Hiljentymisen ja pysähtymisen hetki luo tiloihin inhimillisyyttä, rauhaa, yksityisyyttä ja turvaa. Virkistäytymisen hetki keskittyy ulkotiloihin toteutettavaan taiteeseen. Odottamattomat hetket tuovat puolestaan tiloihin iloa ja yllätyksiä sekä vahvistavat tilojen orientoituvuutta. Inhimillisen kohtaamisen hetket näkyvät toisin sanottuna potilaan palvelukokemuksena, kun heidän viihtyisyytensä on nostettu etusijalle.

Taiteella on sairaalahankkeen tiedotteen mukaan tärkeä merkitys potilaiden, asiakkaiden ja henkilökunnan hyvinvoinnille ja se tukee tiloissa tapahtuvia kohtaamisia. Kohtaamisessa mitataan hyvän elämän arvo.

– Vaaditaan taitoa pysähtyä hetkeen, tarttua käteen, kuunnella ja olla aidosti läsnä arjen keskellä. Sairaalassa taiteen tehtävä on antaa toivoa, tukea kuntoutumista ja lisätä elämänlaatua. On luotava olosuhteet, joissa inhimillinen kohtaaminen on mahdollista. Taiteen avulla on mahdollisuus luoda mielelle ja ajatuksille tilaa. Luoda hetkiä, jotka mahdollistavat kohtaamisen, jotka tekevät ajasta inhimillisemmän, tiedotteessa sanotaan.

Taideohjelma pitää sisällään niin olemassa olevan taidekokoelman sijoittumisen uuteen sairaalaan kuin uuden, pääasiassa rakenteisiin integroitavan taiteen kokonaisuudenkin.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirillä on noin 440 taideteoksen kokoelma. Kokoelma arvioidaan ja se sijoitetaan soveltuvin osin uuteen sairaalaan. Kokoelman lisäksi Ahveniston sairaalaan hankitaan uutta taidetta integroimalla se rakennuksen arkkitehtuuriin. Uuden taiteen sijoittumista esitetään pääasiassa tiloihin, joihin sisältyy paljon kohtaamisia, oleskelua ja odottamista, ja jotka ovat mahdollisimman monen ihmisen saavutettavissa.

Taide viedään läpi rakennushankkeeseen yhtenä suunnittelun osana tiiviisti arkkitehtuuriin nivoutuen. Rakenteisiin integroitava taide, jossa eri osapuolet ovat tulleet kuulluiksi, tukee tilojen orientoituvuutta, viihtyisyyttä ja tunteiden kokemisen moninaisuutta. Assiin toteutettava taide muodostaa elimellisen osan muuta suunnittelua ja se koetaan merkittävänä, inhimillisyyttä lisäävänä tekijänä, väitetään tiedotetekstissä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.