Perjantai 12.04.2024
Nimipäivät: Julia, Julius, Janna, Juliaana

Tuuli:
 

Keskustan Etelä-Hämeen piiri haluaa Hämeenlinnasta uuden ilmastosopimuksen edelläkävijän

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko esitti äskettäin uudenlaisia ilmastosopimuksia valtion ja kuntien välille. Ne korvaisivat nykyiset maankäytön, liikenteen ja asumisen MAL-kehittämisohjelmat. Niitä on solmittu valtion ja suurten kaupunkien välillä, jolloin ne ovat toimineet kaupungistumisen kiihdyttäjinä.

Uusilla ilmastosopimuksilla edistettäisiin esimerkiksi puurakentamista, päästötöntä liikennettä, kävelyä ja pyöräilyä, energiatehokkuutta, lähiruokaa ja seutujen resilienssiä eli yleistä sopeutumiskykyä. Sopimuksiin sisältyisi vaativiin tavoitteisiin sitovaa kehittämisrahoitusta.

Etelä-Hämeen Keskusta kirjoittaa kannanotossaan, että Hämeenlinna sopisi erinomaisesti tällaisen ilmastosopimuksen pilotiksi.

– Hämeenlinnan ratayhteydet ja monipuolinen maaseutu mökkeineen tarjoavat loistavan mahdollisuuden etätyön ja monipaikkaisuuden kehittämiseen. Asumisen trendi on selvästi kääntynyt korona-ajan myötä. Ilmastosopimuksella voitaisiin erityisesti digitalisoida Hämeenlinnan ratapalveluja, rakentaa moderneja yhteistoimistoja ja koko seudun tietoliikenneyhteyksiä. Etätyö on yksi keskeisimpiä keinoja vähentää työmatkaliikennettä ja sitä kautta ilmastopäästöjä, piirin kannanotossa todetaan.

Häme on biokaasun ja vihreiden liikennepolttoaineiden edelläkävijä Suomessa. Pilottisopimuksen avulla olisi mahdollista parantaa myös paikallista energiaomavaraisuutta ja löytää ratkaisuja maankäytön päästöjen vähentämiseksi. Malli tukisi vahvasti maakunnan valmistelemaa omaa vihreän kasvun strategiaa, Keskustan Etelä-Hämeen piirin kannanotto päättyy.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.