Tiistai 27.02.2024
Nimipäivät: Torsti

Tuuli:
 

Wanaja14 sujunut suunnitelmien mukaisesti

Tämä ryhmä veti henkeä torjuttuaan onnellisesti vihollisen erikoisjoukot.

Tämä ryhmä veti henkeä torjuttuaan onnellisesti vihollisen erikoisjoukot.

Hämeenlinnan ympäristössä on viime päivinä nähty ankaraa paikallispuolustustaistelua. Nyt ei ole kyse kuntaliitosneuvotteluista vaan varautumisesta vielä pahempaan uhkaan.

? Wanaja14-harjoitus on sujunut suunnitelmien mukaisesti ja juuri nyt eletään kiihkeintä vaihetta, sanoi harjoituksen varajohtaja, majuri Teemu Kilpeläinen torstaina Parolan Panssariprikaatin esikuntaan kokoontuneelle mediaväelle.

Harjoituksen käytännön toimissa olikin edessä loppukiri, sillä toiminta loppuu tänään kello 21 ja huominen käytetään harjoituksen purkuun. Päivän harjoitusaiheisiin mahtui muun muassa ampumistapaus Hämeenlinnan keskustassa ja sotilaspoliisiosaston törmääminen vihollisen erikoisjoukkoihin Parolannummella.

Wanaja14 on maavoimien suurin kertausharjoitus vuonna 2014 ja Panssariprikaatista käsin johdettiin etelä-pohjoissuunnassa peräti noin 350 kilometrin mittaista aluetta. Panssariprikaatin esikunnassa oli paikalla Hämeenlinnan seudulta kotoisin olevia reserviläisiä, jotka harjoituksessa hoitivat osin myös siviilitöihinsä liittyviä tehtäviä.

? Odotukset olivat kovat, kun näin suurta pumppua ei pitkään aikaan ole ollut liikkeellä, sanoi liikennöitsijä ja reservin majuri Risto Pekola.

Pekolan yritys on maanpuolustusmielessä tärkeysluokiteltu, sillä kuljetuskalustoa tarvitaan kriisitilanteessa.

? On mielenkiintoista katsoa asioita täältä puolelta niin reserviläisen kuin yritysjohtajankin silmin. Edellisiin kertausharjoituksiin verrattuna on myös sellainen muutos, että kun ennen olen ollut nuorimmasta päästä, niin nyt kuulun vanhempaan kaartiin, Pekola sanoi.

Noin 2.000 osallistujaa keränneen harjoituksen päätavoitteena on maavoimien uuden paikallispuolustuskonseptin testaaminen.

? Suomen mittakaavassa iso, mutta maailman mittakaavassa pieni harjoitus, sen tarkemmin erittelemättä, naurahti majuri Kilpeläinen.

Osa konseptin testausta oli myös viestintä- ja tietoliikennejärjestelmien toimivuuden testaus.

? Ict-puoli nousee yleensä aina esiin vain ongelmien ilmetessä. Nyt ei häiriöitä ole ollut, vaan yhteydet ovat toimineet todella hyvin. Puolustusvoimien viestintäjärjestelmien valmius on siis toivotulla tasolla, kertoi reserviläinen Seppo Pekonen.

Yksi uusi piirre kokeneiden reserviläisten mielestä oli sosiaalisen median entistä voimakkaampi mukaantulo.

? Tiedotuksessa on koko ajan kahdeksan ihmistä työntämässä eetteriin ohjelmaa, mukaan lukien Facebookiin ja Youtubeen. Kaistat menivät heti aluksi tukkoon ja se osoittaa mielenkiintoa harjoitusta kohtaan, luonnehti reservin sotilasmestari Lauri Riekkola.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.