Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

SOTE: Valinnanvapauskokeilu käynnistyy Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupungille on myönnetty Sosiaali- ja terveysministeriön rahoitusta 2 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauskokeilun käynnistämiseksi. Rahoituspäätös käsitellään vielä kaupunginhallituksessa ennen kokeilun virallista käynnistämistä.

Hämeenlinnasta kokeilun osallistujiksi on valikoitunut  Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveyskeskusalueiden asukkaat. Vuosien 2017 ja 2018 aikana kokeilussa mukana olevat hämeenlinnalaiset voivat valita oman terveysasemansa sijaan myös yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajan.

Asiakas saa valitsemaltaan palveluntuottajalta julkista terveydenhuoltoa vastaavat palvelut eli niin sanotun palvelupaketin mukaisia palveluita.

Suunnitelman mukaan julkisten terveyspalveluiden palvelupaketti kattaa sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelut, avomielenterveyspalvelut sekä sosiaaliohjaajan vastaanottopalvelut. Asiakas maksaa palvelusta saman verran kuin terveyskeskuskäynneistä.

Hämeenlinnan kaupunki julkaisee marraskuussa hakuilmoituksen, jonka perusteella palveluntuottajat voivat hakeutua mukaan kokeiluun. Palveluntuottajaksi voi listautua mikä tahansa yksityinen yritys, ammatinharjoittaja, järjestö tai muu vastaava sote-palveluiden tuottaja. Palveluntarjoajien tulee täyttää järjestäjän, eli tässä tapauksessa Hämeenlinnan kaupungin, määrittelemät kriteerit. Palveluntuottajalle maksetaan asiakkaiden määrään ja ikään perustuva korvaus.

Osana sote-uudistusta hallitus haluaa kokeilla valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluissa saadakseen tietoa lainsäädännön tueksi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.