Torstai 23.05.2024
Nimipäivät: Lyydia, Lyyli

Tuuli:
 

RUOKA: Hämeenlinnalainen härkäpapu löysi tiensä ravintola-annoksiin

Hämeenlinnassa on herätelty paikallisten ravintoloiden ja ruoantuottajien yhteistyötä. Tuloksena syntyi viisi lähiruoka-annosta, joita on mahdollista maistella Hämeenlinnan torilla 17.6. kello 13?17 järjestettävässä Syödään yhdessä hämäläisittäin -tapahtumassa. Hämeenlinnan torilla järjestettävään Suomi 100 – juhlavuoden Syödään yhdessä -tapahtumaan haluttiin mukaan hämäläisistä raaka-aineista valmistettuja annoksia. Yhteistyötä lähti edistämään HAMK:in Tiedolla ja osaamisella kasvuun -elintarvikealan yhteistyöhankkeen vetäjä Sanna Lento. Paikallisten raaka-aineiden käytöstä innostuivat Ravintola Piparkakkutalon keittiömestari Ismo Aho sekä Fresno American Dinerin keittiöpäällikkö Arto Korhonen.

Fresnon lammasburgeri, kuvaaja Tapio Aulu.

Keittiömestareiden ja hämäläisten ruuantuottajien yhteistyön tuloksena syntyi talven ja kevään aikana viisi herkullista lähiruoka-annosta. Annokset ovat tarjolla 17.6. ensimmäistä kertaa järjestettävässä Syödään yhdessä hämäläisittäin -päivässä niin kauan kuin purtavaa riittää. Yhteistyön tuloksena lähiruokatuotteita on päässyt jo ravintoloiden ruokalistoille.

Hämeenlinnalaisen Tiirinkosken Tehtaan härkäpapua on käytetty monessa annoksessa, niin rouheena, papuna kuin kasvispihveissäkin. Proteiinipitoinen härkäpapu viljellään Tiirinkosken pelloilla ja myydään erilaisina tuotteina suoraan tilalta sekä vähittäiskauppojen kautta. Tiirinkoskelta tulee myös Fresnon Lammasburgerin pihviin käytetty jauheliha. Ravintola Piparkakkutalon katuruokamenun pääruoka-annoksen häränrinta on sekin läheltä, Hattulan Herefordilta naapurikunnasta.

Muut lähiruoka-annosten raaka-aineet tulevat Jokioisten kartanolta Forssasta, Tuloiselan marjatilalta Hämeenkoskelta, Kankaisten Öljykasveilta Janakkalasta, Orastavalta Auringolta Forssasta, Husulan puutarhalta Hollolasta ja Maustepörssiltä Hämeenlinnasta.

Syödään yhdessä hämäläisittäin -tapahtumassa aamupäivällä kello 10?14 torilla järjestettävä perheille suunnattu Maaseutupolku kertoo ruuasta ja sen tuotannosta. Polulla kuljetaan viljan reittiä pellolta valmiiksi vohveliksi, opitaan mitä villiyrttejä voi syödä ja tutustutaan mehiläistarhaukseen ja maatilan eläimiin. Päivän tapahtumia ovat mukana järjestämässä Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys, HAMK:in Tiedolla ja osaamisella kasvuun -hanke, MTK Hämeen Kasvua Hämeessä -hanke, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Etelä-Hämeen Martat ja Hämeenlinnan Seudun 4H.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.