Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

ReskaSport: CrossFit luo treeneihin yhteisöfiiliksen

Vähänkö olisi kivaa mennä salille, jossa tietää hetikohta kuuluvansa porukkaan ja jossa treenataan nousujohteisesti osaavan valmentajan opastuksella. Siinä tapauksessa kannattaa aloittaa suosiotaan kasvattava CrossfFit.

CrossfFit Hämeenlinnan salilla harjoitetaan liikuntamuotoa, joka ei ole mikään yksi erityinen laji, vaan monien liikuntamuotojen yhdistelmä. Siihen viittaa nimikin: cross…

CrossFit-salilla eri variaatioin tehtävät juoksu-, soutu-, voimistelu-, paino- ja hyppelyharjoitteet kehitettiin alun perin sotilaiden, palomiesten ja poliisien tarpeisiin.

CF-vauhti

Kilparyhmä Essi Makkonen ja Marko Pehkonen räkillä. Tuosta hyvä vauhti ja liike-energialla oikonojaan.

 Laji kasvattaa nyt suosiota matti- ja maijameikäläisten parissa. Kukapa ei haluaisi olla timmissä kunnossa. Tavoitteena ovat erityisesti voima, liikkuvuus, kestävyys, hyvä koordinaatiokyky ja nopeus. Lopputuloksena syntyy hyväkuntoinen, hyvinvoiva ja yleensä omaan kehoonsa aiempaa tyytyväisempi ihminen.

CrossFit-harrastus alkaa oikeisiin tekniikoihin opastavalla kuukauden peruskurssilla (On Ramp). Niihin voi huoletta osallistua  iästä, lähtötasosta ja liikuntataustasta riippumatta.

– Ennakkoluulot pois. Täällä saa treenata superkovaa, mutta kaikki aloittavat aina jostain. Minäkin tulin salille neljä vuotta sitten ihan hölkkäsarjalaisena, sanoo apuohjaajana toimiva Tarja Aho.

Nyttemmin Tarja on 50-veteraanissarjan painonnoston MM-kakkonen.

-Veteraanisarjojen painonnostokisoissa on tosiaan n paljon crossfit-taustan kisaajia.

CF-yleiskuva

Tiukkaa monipuolista treeniä yhdessä ja kukin omalla tasollaan, välillä sykkeenpalautusta ja tekniikkatreeniä: sitä on CrossFit.

Laihdutuskeinona lajia ei edes yritetä markkinoida.

-Lihas painaa enemmän kuin läski. Vartalonmuoto kyllä muuttuu. Ja hyvään suuntaan,.

Sen kyllä näkee katsoessaan Kantolan isoon saliin,  jossa treenaa päivittäin satakunta eri-ikäistä ja ?kuntoista miestä ja naista.

Tunnin kestävät yhteistreenit alkavat aina tasatunnein. Niille voi osallistua vapaasti alkeiskurssin jälkeen.

Salin laidoilla ja kilpailuryhmissä saa keskittyä omiin treeneihin.

Näin tekivät monipuoliseen ilman painoja ja painojen kanssa tehtävään voimaharjoitteluun tarkoitetulla räkillä treenanneet Essi Makkonen ja Marko Pehkonen, jotka  kuuluvat salin kilpailuryhmään.

Molemmat kirivät kisakuntoon puolentoista vuoden crossfit-treenin avulla.

-Puolitoista vuotta on takana. Sitä ennen tein vain laiskaa saliharjoittelua, Essi Makkonen vakuuttaa.

Marko Pehkonen tuli palloilun ja kamppailulajien kautta. Ne ovat saaneet jäädä.

Monipuolinen treenaus sopii hyvin erikoislajien harrastajien kuntokauden ohjelmaksi.

-Meillä käy täällä muun muassa jenkkifutiksen, rugbyn, jalkapallon ja pyöräilyn harrastajia. He treenaavat omassa ryhmässään, Tarja Aho sanoo.

CrossFit-saleja on ympäri maailmaa. Siinä on puolensa.

-Minä katson yleensä aina matkoilla netistä, missä on lähin crossfit-sali. Sinne vain maili ja yleensä aina toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi treenaamaan. Kohteliaisuudesta ostan sitten vaikka salipaidan, Tarja Aho vinkkaa aktiivilomalaisia.CrossFit Hämeenlinna, Puusepänkatu 5. Seuraavat On Ramp -alkeiskurssit maaliskuussa.

 Ilkka Peltoniemi

P.S Kaipaako seurasi lisää harrastajia. Reska.fi-julkaisun ReskaSport-ratkaisut voivat auttaa asiassa. Ota yhteys toimitus@reska.fi  

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.