Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

RAVINTOLAÄÄNESTYS: Kaikkien aikojen ravintolavaikuttaja on Veikko Lindholm

Muutosten maailmassa, keittiötaide tulee aina olemaan yksi pysyvimmistä ja miellyttävimmistä nautinnoista ihmiskunnalle. Ruoka on aistien, älyn ja kauneuden luova taideteos ja tästä vastaa ravintolan keittiömestari! – Auguste Escoffier’in ajatus kuuluu Veikko Lindholmin mukaan Piparkakkutalon keittiön perusfilosofiaan.

Veikko Lindholmilla on takanaan myös kansainvälinen työura. Piparkakkutalon seiniltä löytyy muistoina valokuvia ja esimerkiksi asiakkaan lähettämä kirje.

Veikko Lindholm on saanut niin monta ravintolaa kukoistamaan, ettei voittajasta ole kahta sanaa. – Yleisöäänestäjän perustelu.

Verkkolehti Reska.fi:n lukijat äänestivät marraskuun aikana Hämeenlinnan kaikkien aikojen ravintolavaikuttajan. Voittaja Veikko Lindholmin kanssa kärkisijasta kamppailivat muun muassa Noora Vennamo, Ravintola Popino, Amanda Haapanen, Karin Grönqvist ja Mika Lartama.

Yksittäisiä ääniä sai lisäksi 14 henkilöä, kuten jämäkkä portsari Pertti Serto, Mika Walkamo ja Markku Kukkonen.

Hämeenlinnan kaikkien aikojen ravintolavaikuttaja arvioi tärkeimmän projektinsa, Piparkakkutalon, joulukattauksen äärellä, että Hämeenlinna on hyvä paikka elää, asua ja yrittää.

Hemma. Uusi suunnannäyttäjä ja trendien aallonharjalla.

? Olemme onnistuneet ihan kohtuullisesti, ohitettu lamavuodetkin ja uusittu koko ajan Piparkakkutaloa. Olemme pärjänneet pitkälti laadulla ja tekemällä isot asiat hyvin. Puitteet ovat hyvät ja tuote laadukas. Vaikka lama kosketti kaikkia, elämä näyttää nyt paremmalta, Veikko Lindholm sanoo.

Popinon porukka. Huikea palvelu ja viihtyisä paikka. Ovat aina ajantasalla ruokamaailman ajankohtaisista ruoista.

Ennen ravintoloitsijan uraa Lindholm työskenteli pitkään hotellinjohtajana. Hän opiskeli Lausannessa ja työskenteli sen jälkeen muun muassa Australiassa Hotelli Hiltonissa keittiömestarina. Sieltä tie vei Sveitsin kautta takaisin Suomeen.

Fifth Avenuen rohkeat yrittäjät Eveliina Lehtimäki ja Ulla Virtanen. Uudistavat Hml ravintolaelämää.

Haagan hotelli- ja ravintolaoppilaitoksessa työskentelyn jälkeen Veikko Lindholm siirtyi hotellinjohtajaksi ensin Yyteriin ja sen jälkeen Aulangolle. Työ Aulangolla tiesi muuttoa Hämeenlinnaan vuonna 1979 ja siitä asti Lindholm perheineen on myös asunut Hämeenlinnassa.

Mikaela’s Room on rohkeasti erilainen ja on tuonut Hämeenlinnaan toivottua vaihtelua ja kokonaisen Slow Food -tyylin, jota ei täällä aiemmin ollut.

Aulangolla Lindholm työskenteli vuoteen 1984 ja sen jälkeen työt veivät Helsinkiin Hotelli Kalastajatorpan johtajaksi. Vastuisiin kuului myös Savoyn Kulosaaren Casinon johtaminen. Tätä seurasi pesti Tampereella Hotelli Rosendahlin ja Tammerin johtajana.

? Yrittäjyys ja erityisesti oma ravintola oli kytenyt ajatuksissa jo pitkään. Vuonna 1991 aloitin ravintolayrittäjänä sekä Tampereella että täällä Hämeenlinnassa, Lindholm muistelee.

Tampereella Lindholmilla oli parhaimmillaan kolme ravintolaa ja vieläkin yksi, eli Kellariravintola Vanha Monttu. Hämeenlinnassa bisnekset käynnistyivät Euroklubilla, josta tuli myöhemmin Metropol ja sitten Ale-Pubi.

? Olin mukana myös Sirkuksen avaamisessa, sitten tuli Kolibri vuonna 1993.

Reskalla sijaitseva Tawastia Bank oli Lindholmin yhtiön omistuksessa vuodet 2006?2009. Hotelli Emilia siirtyi Lindholmille myös vuonna 2006 ja Piparkakkutalo vuonna 2008.

? Tawastia Bank ja Piparkakkutalo tavallaan kilpailivat keskenään, selittää Lindholm luopumista toisesta.

Suisto klubi. Paras livemusiikin ja kulttuurin tarjonta.

Cafe Bar Skogsterin avaaminen loppuvuonna 2014 toi Tawastia Groupin hallintaan myös toisen historiallisen merkkirakennuksen samassa korttelissa. Piparkakkutalo on aikanaan rakennettu kauppias Skogsterin perheen asunnoksi ja Skogsterin talossa puolestaan toimi vuonna 1906 avattu, tuolloin maan moderneimpiin kuulunut tavaratalo.

Hämeenlinnassa asuminen selittää Lindholmin mukaan myös yritystoiminnan keskittymistä kaupunkiin. Kilpailutilanne on hänen mukaansa erilainen kuin isommissa kaupungeissa, kun isot asiakasmassat puuttuvat.

? Viikonloppuina on vilkasta, viikolla varsinkin iltapaikoissa hiljaista. Kilpailuakaan ei voi väheksyä, mutta näen että kilpailutilanne on ollut meille ruokaravintolana kehittymisen kannalta hyvä.

Ilkka Saksa on luonut aikojen kulkuessa monta erityyppistä kivaa seurusteluravintolaa Hämeenlinnaan; Carrozza, Alex ja Sandra, Milk Bar, Piparkakkutalo jne, jne.

Piparkakkutalon keittiön kehittäminen on Lindholmille ollut erityisen läheistä oman keittiömestaritaustan takia. Linjana on tehdä yksinkertaista, mutta hyvillä, tuoreilla ja laadukkailla ruoka-aineilla.

? Missään vaiheessa asiakkaalle ei saa tulla tunne, että tarjotaan jotain puolivalmistetta. Tuotteen viimeistely, maku ja esillepano ovat ratkaisevia.

Perheyrityspohjalta toimivassa Tawastia Groupissa on tehty sukupolvenvaihdos, kun Lindholmin tyttärestä Karoliina Mäki-Kuutista tuli toimitusjohtaja. Hotelli Emilian lisäksi yhtiöllä on laajentumissuunnitelmia majoitusalalla, sillä Piparkakkutalon takana sijaitsevalle tontille on jo piirretty ja haettu rakennusluvat 60-paikkaiselle hotellille.

? Olemme anoneet rakennusluvalle jatkoaikaa, sillä odotamme hankkeen toteuttamiselle oikeaa aikaa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.