Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

Pro kauppatori jätti kirjelmän

Reska.fi -lehden saamien tietojen mukaan kauppatorin puolustamiseksi ja toriparkin vastustamiseksi on syntymässä jonkinlainen “Pro kauppatori” -ryhmittymä.

Kaupunkivisiosta on pyydetty kaupunkilaisilta palautettu. Toriparkin vastustajat jättivät tiistaina lähemmäs sadalla allekirjoituksella vahvistetun oheisen palautteen.

Markkinat

Palaute keskustavisioon

Hämeenlinnan keskustavision tavoitteena on keskustan kehittäminen ja elinvoiman säilyttäminen. Tähän pyritään mm. lisärakentamisella ja alueiden uusilla käyttömahdollisuuksilla.

Me allekirjoittaneet haluamme kiinnittää huomiota keskustan vetovoimaisimman alueen eli torin ja sen ympäristön suunnitteluun. Hämeenlinna ammentaa elinvoimaa historiastaan ja asukkaille on oman kodin ja kotiseudun identiteetti merkittävä asia. Autoistuminen on tuonut merkittäviä muutoksia kaupungin toiminnallisuuteen viimeisen 50 vuoden aikana ja vaikuttaa edelleen merkittävästi. Kaupunkisuunnittelulla luodaan rakenteita toiminnoille ja ne ohjaavat käyttäytymistä pitkälle tulevaisuuteen. Luomme toivottua tulevaisuutta.

Nyt tehdyillä investointipäätöksillä vaikutetaan kaupungin kehittymiseen ja toimintojen sijoittumiseen sekä mahdollisuuksiin katu- ja muun julkisen tilan käyttöön vähintään 100 vuoden päähän. Hämeenlinnan tori on historiallisen kaupungin sydän ja identiteetin keskipiste. Kaupungin kehittäminen korostetusti yksityisautoilun ehdoilla antaa väärän signaalin suunnasta, johon tulevaisuuden kaupunkia tulisi sosiaalisesti ja ekologisesti kehittää.

Torin maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentaminen ei ole tarpeellinen eikä toivottavana kehityssuunta. Toriparkki vaurioittaa historiallisesti merkittävää aluetta ja ainutlaatuista kaupunkikuvaa. Tori on kunnostettu kauniiksi ja toimivaksi noin kymmenen vuotta sitten. Siihen tehtyä yhteistä investointia on kunnioitettava.

Hanke on myös merkittävä taloudellinen virheaskel tilanteessa, jossa kaupungilla on edessään huomattavasti tärkeämpiä taloudellisen panostamisen kohteita. Toriparkin kaltaiset suuret hankkeet tehtäisiin ?silmät kiinni? eli piittaamatta nykyisestä yleiseurooppalaisesta taloudellisesta tilanteesta ja sen mahdollisista seurauksista hyvinvointiyhteiskunnalle.

Julkiset tilat tekevät kaupungin. Yhteiskunta, toiminnot ja tarpeet muuttuvat, ja niihin on reagoitava torialuetta kunnioittaen. Torin massiivinen rikkominen rampauttaa kaupungin sydämen vuosiksi eteenpäin ja vie kehitystä väärään suuntaan. Kaupungin keskustassa rakennetaan kaikkien yhteistä ympäristöä, joka henkilökohtaisella tasolla määrittää kokemusta kodista ja kotipaikkakunnasta.

1.8.2014    Allekirjoitukset nimenselvennyksin

 

1 kommentti

  1. marja-leena veijalainen:

    Toriparkin vastustajat ovat oikeassa ja kuulun heihin ylpeyttä tuntien.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.