Lauantai 24.02.2024
Nimipäivät: Matti, Matias

Tuuli:
 

Pankofriteeratut broilerit takasivat priimaelämyksen Svennin lounaalla

Svenni on tuonut laadukkaan lisän Reskan ja Hämeenlinnan lounastarjontaan. Kuvat: Juha Reinikainen.

Reskalla neljä vuotta sitten avattu Svenni tarjoaa keskiviikon lounaallaan pankofriteerattua broileria, jonka lisukkeena on caesarsalaatti.

Toisena pääruokana buffetissa on lihamureke valkosipuliperunoilla ja uunijuureksilla.

Svennit olivat aikanaan Hämeen linnassakin toimineita oppipoikia ja astun kellarikerroksessa sijaitsevaan ravintolaan oppipojan asenteella.

Svenni avautui vuonna 2020, juuri koronasulkujen alla, vuotta aiemmin avautuneen Amarillon naapuriin.

Kun keskustauutisointia on hallinnut lähinnä huoli Kauppakeskus Linnan tilanteesta, Amarillo ja Svenni ovat melua pitämättä pitäneet yllä tarjontaansa ja samalla koko Hämeenlinnan kaupunkikeskustan ruokakulttuuria.

Jälleen yhtenä kovana tammikuun pakkaspäivänä ravintolaan astuva saa iloisen vastaanoton, kysymyksiin vastataan alta aikayksikön ja sitten jo istunkin pöydässä valmistautuen iskemään kiinni tapastyyppisiin salaattipöydän antimiin ja pankofriteerattuun broileriin.

Svennin lounaalla oli tarjolla kansainvälishenkinen ruokavalikoima alkunaposteltavineen ja pankofriteerattuine broilereineen. Perinteisemmän ruoan ystäville oli katettu lihamureketta.

Ruokaisa salaattipöytä lämpimän lisukkeen kanssa riittäisi jo yksinään lounaaksi, mutta tyydyn salaateissa maistiaispaloihin, joista miellyttävimmän makuelämyksen jättävät marinoidut sienet ja leivän päälle kippaamani hummus.

Pankojauhot ovat japanilainen korppujauhon serkku ja jauhoja käytetään erityisesti friteeraukseen.

Huippukokkien repertuaarista ne ovat Suomessakin vähitellen tehneet tuloaan myös kotikokkien kaappeihin.

Svennin pankobroilerista jää mielikuva laadukkaasta kesäravintolan side orderista tai terassin koritarjottavasta, jonka kylkeen salaatti on broilericaesarsalaatin ystäville sinänsä tuttu mutta tässä yhteydessä pirteä lisä.

Broilerit eivät ole ehtineet sen paremmin pehmentyä kuin kovettuakaan friteerauksensa osalta, vaan ne ovat paitsi herkullisen näköisiä, myös sopivan lämpimiä.

Friteeraus ei toisin sanoen tunnu niin rapealta kuin pankojauhojen hehkutuksen perusteella voisi päätellä, vaan fileet ovat vain hieman rapeita. Tähän luultavasti myötävaikuttaa sinänsä järkevä ja terveellinen säästeliäs rasvan käyttö.

Ravintolan pääsalin jokainen pöytä oli myös puolen päivän jälkeen varattu ja ruoat vaihtuivat nopeasti mikä tuntuu suoraan ruokailijan saamassa elämyksessä.

Rohkeasti valkosipuliset perunat ja melko konservatiivisesti maustettu lihamureke ovat pakkaspäivänä varma valinta ja kahden pääruoan strategia saa taas ihailemaan vielä lounaaseen tosissaan panostavien ravintoloiden asennetta.

Sisustus, tilan yleinen henki taustamusiikkeineen ja tunnelman rempseys rohkaisisivat ottamaan kylkeen jopa oluen tai siiderin, mutta edes vapaan kaupunkimedian työkulttuuriin ne eivät enää keskiviikkoisin tuotantopaineiden puristuksessa kuulu.

Tulkaa rohkeasti keskustaan ja käyttäkää vielä voimissaan olevia palveluja, ennen kuin tuomitsette, huomaa elämän ikuinen svenni miettivänsä punnertaessaan takaisin maan tasalle.

Juha Reinikainen

Jälkkärinä oli tarjolla kahvia ja keksejä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.