Maanantai 26.02.2024
Nimipäivät: Nestori

Tuuli:
 

Palanderin talon pääsiäinen on täynnä tunnelmaa

Kuva: Hämeenlinnan museot / Terho Aalto.

Palanderin talossa vietetään tunnelmallista pääsiäistä 1800-luvun lopun kaupunkikodin tapaan 8.?17.4. Museo on sisustettu aikakauden pääsiäisasuun kukin, kortein ja koristein. Puolen tunnin välein alkavilla opaskierroksilla kuullaan monien tuttujen pääsiäisperinteiden taustoja sekä tutustutaan pääsiäisen uskomuksiin, tapoihin ja ruokiin.

Monet pääsiäisherkut ja -tavat ovat voimissaan vielä tänäkin päivänä, kun taas toiset ovat poistuneet muodista jo aikaa sitten. Pääsiäistavoissa sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla kristillinen perintö ja pakanallisesta perinteestä juontuvat uskomukset.

Porvariskodin pääsiäisvalmistelut alkoivat etenkin ruokien osalta jo viikkoja ennen pääsiäistä. Ruoat suunniteltiin tarkkaan etukäteen ja tarvikkeita hankittiin torilta ja siirtomaatavarakauppiaalta. Pyhäpäivät olivat entisaikaan niitä harvoja hetkiä, jolloin mahansa sai herkutella pullolleen. Ruokiin satsattiin ja niihin raskittiin laittaa eksoottisempiakin ruoka-aineita ja mausteita.

Pääsiäisnäyttelyn kierrokset la?su 8.?9.4. sekä 1. ja 2. pääsiäispäivänä su?ma 16.?17.4 klo 12-16. Avoinna ryhmille varauksesta 8.?17.4. (Museo on suljettu pitkäperjantaina ja pääsiäislauantaina 14.?15.4. myös ryhmiltä.)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.