Tiistai 27.02.2024
Nimipäivät: Torsti

Tuuli:
 

Muuttuva varuskuntakaupunki kenttätyökurssin tutkimuskohteeksi

Kuva Arvo Granholm (1969). Hämeenlinnan kaupunginmuseo.

Helsingin yliopisto, Hämeenlinnan kaupunginmuseo ja Museo Militaria toteuttavat yhteistyössä kansatieteen ja folkloristiikan kenttätyökurssin Hämeenlinnassa syksyllä 2018.

Hämeenlinnalla on pitkä historia varuskuntakaupunkina, jossa on sijainnut kolme kasarmialuetta. Organisaatiomuutosten ja keskittämistoimenpiteiden vuoksi Puolustusvoimien toiminta Hämeenlinnassa alkoi hiljalleen vähentyä 1980-luvulta alkaen.

Helsingin yliopiston, Hämeenlinnan kaupunginmuseon ja Museo Militarian yhteisessä projektissa selvitetään varuskuntakaupungin muutosta eri näkökulmista. Ammattisotilaiden lisäksi on kiinnostavaa tuoda esiin kasarmeilla työskennelleiden siviilihenkilöiden, puolisoiden ja lasten sekä varusmiesten kokemuksia.

Projektissa voidaan tarkastella myös sellaisten henkilöiden näkemyksiä, jotka ovat seuranneet varuskuntien toimintaa niiden ulkopuolelta.

Kenttätyökurssilla kansatieteen ja folkloristiikan opiskelijat opettelevat aineistonkeruun ja tiedontuotannon menetelmiä tekemällä esimerkiksi haastatteluja ja havainnointia sekä valokuvaamalla ja videokuvaamalla.

Kenttätyöharjoitteet suoritetaan tutkimuseettiset näkökulmat huomioiden. Kurssin vastuuopettajana toimii Helsingin yliopistossa yliopistonlehtori, filosofian tohtori Jenni Rinne.

Kenttätyökurssin yhteydessä tuotetut materiaalit talletetaan Hämeenlinnan kaupunginmuseoon ja Museo Militariaan. Niitä voidaan myöhemmin käyttää tutkimus-, näyttely- ja julkaisutoiminnassa. Projekti etsii parhaillaan kaupunkilaisia kertomaan kokemuksiaan varuskuntakaupungin muutoksesta.

Jos olet kiinnostunut toimimaan haastateltavana tai kuulemaan projektista lisää, ota yhteyttä projektin vastuuopettajaan osoitteeseen: jenni.r.rinne@helsinki.fi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.