Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Mika Karhun Unohdetut on valikoima kaltoin kohdeltujen ihmisten muotokuvia

Mika Karhu Mengelen uni. 2018. tussi. 50×40 cm.

GalleriaKoneessa on toukokuun 22. päivään asti esillä Mika Karhun näyttely Unohdetut.

? Näyttelyni käsittelee ihmisiä, joiden kohtaloista tai niiden piirteistä on vaiettu eikä heidän elämänkulkuaan ole tunnustettu vallankäytön näkökulmasta. Näyttely sisältää valikoiman muotokuvia, jotka kuvaavat kaltoin kohdeltujen ihmisten läsnäoloa, niitä jotka ovat olleet vallankäytön kohteena ja unohdettu. Ne kuvaavat unohdettua kipua ja elämän menetystä, Karhu kertoo.

? Me kaikki altistumme vallan eri muotojen vaikutuksille. Valtaa on kaikkialla, rakenteellisessa ja konkreettisessa muodossa. Vallan rakenteelliset käytännöt muokkaavat ja kasvattavat. Rakenteellinen valta on kulttuuristen käytäntöjen alueella toimivia tapoja ja tottumuksia. Rakenteellinen valta sisältää lainsäädännön, hallinnan arkkitehtuurit ja tiedon, jonka kautta integroidumme vallitseviin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin, hän jatkaa.

Mika Karhu (s. 1969 Joensuu) on taiteen tohtori, kuvataiteilija, tutkija ja kuraattori, joka tyoskentelee Aalto-yliopistossa tutkijatohtorina ja opettajana. Karhu tarkastelee taidetta välineenä kommunikoida sosiaalisessa maailmassa ja hän myos väitteli samasta aiheesta Aalto-yliopistossa syksyllä 2013. Hän on kuratoinut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Ansioistaan kuvataiteilijana hänelle myonnettiin William Thuring -nimikkopalkinto vuonna 2008 ja vuonna 2009 hän oli Ars-Fennica palkintoehdokkaana.

? Yksityisnäyttelyni ottaa kantaa siihen, että meidän on kyettävä yhä paremmin ymmärtämään monimutkaisen maailmamme tuottamia kokemuseroja. Taiteen avulla voimme pohtia miten kehitämme oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Historian esiin nostaminen on siihen yksi tie.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.