Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Maahanmuuttajia kotoutetaan taiteen ja kulttuurin keinoin

Tässä on järvi, peltoa ja lintuja, kuvailee afganistanilainen Ali maalaustaan.

Tässä on järvi, peltoa ja lintuja, kuvailee afganistanilainen Ali maalaustaan.

Kumppanuustalolla kuhisi maanantaina iloisia maahanmuuttajia. Takana oli syyskauden kestänyt maahanmuuttajien kotouttamista edistävä Hämeenlinnan Taidemuseon hanke. Siihen osallistui monia eri ryhmiä Hämeenlinnan seudulta. Kaikkiaan osallistuneita oli 230 ja tulokset myös kannustavia.

Syksyn päätökseksi Kumppanuustalolle pystytettiin maahanmuuttajien taidenäyttely ja avajaisissa esitettiin heidän valokuvaus- ja videotaitojaan. Niin se vaan on, että kaukaa muualta Suomeen tulleillekin kesä näkyy olevan se vuodenaika, jota kuvataan.

Suomalaisen maiseman rinnalla on tietenkin kunkin kotimaa. Kongosta maahamme tullut Mozart tahtoi kertoa kuulijoille, millaista elämä siellä kotimaassa saattaa olla.

Hän on maalannut maiseman, jossa kalastaja istuu veden äärellä,  puun juurella uneksimassa.

? Hän ei huomaa, että ylhäällä puussa on valtava boakäärme, joka vaanii häntä saaliikseen. Hänen viereensä ilmestyy saalistava krokodiili ja toiselta suunnalta uhkaa leopardi. Sellaista se on, meidän elämässämme on aina ongelmia, muistutti Mozart.

Projektin vetäjä Pauliina Pesonen sanoi, että kielitaidon lisäksi myös maahanmuuttajien oma osallisuuden tunne on vahvistunut. Museovierailujen pohjalta kullekin ryhmälle räätälöitiin työpajoja tukemaan itseilmaisua sekä käsitteellisen kielitaidon kehittymistä. Työpajoissa käsiteltiin kuvataidetta, ilmaisutaitoa, sanataidetta, kuva- ja medialukutaitoa sekä tiedonetsintää.

Taide ja kulttuuri osana kotoutumista  ?hanke jatkuu ainakin kevään ajan, sillä siihen on saatu valtion avustusta. Pesosen mukaan uusia suunnitelmia on paljon.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.