Perjantai 26.04.2024
Nimipäivät: Terttu, Tessa, Teresa

Tuuli:
 

Luennon aiheena sota tuberkuloosia vastaan

Tuberkuloosipotilaita hallimakuulla Takaharjun parantolassa. Kuva: Hml museot.

FT Heini Hakosalo esitelmöi Museo Skogsterissa keskiviikkona marraskuun 7. päivänä kello 17 tuberkuloosin torjunnasta 1900-luvun Suomessa.

Luento kartoittaa tuberkuloositaistelun vaiheita ja tuberkuloosin moninaisia vaikutuksia.

Hakosalo toimii yliopistotutkijana Oulun yliopiston tieteiden ja aatteiden historian oppiaineessa. Hän on erikoistunut 1800- ja 1900-luvun lääketieteen ja tartuntatautien historian tutkimukseen.

1900-luvun alussa tuberkuloosi oli tärkein yksittäinen kuolinsyy Suomessa. Maasta tuskin löytyi perhettä, jota tauti ei olisi tavalla tai toisella koskettanut. Taudin taltuttamiseksi käynnistettiin 1900-luvun alussa voimaperäinen kampanja, jota vetivät aluksi järjestöt.

Itsenäistymisen jälkeen tuberkuloosin torjunnasta tuli nuoren tasavallan ensimmäinen suuri kansanterveysponnistus. Keinot olivat monet: valistus, huoltolatoiminta, parantolahoito, rokotukset ja lopulta myös tehokas lääkehoito.

Tuberkuloosin vastainen taistelu julistettiin päättyneeksi vasta 1980-luvulla. Kesti kuitenkin vain parikymmentä vuotta, kun alettiin puhua taudin paluusta. Tuberkuloosi ja sen vastainen taistelu on muokannut suomalaista yhteiskuntaa enemmän kuin mikään muu yksittäinen sairaus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.