Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Hämeenlinnassa taas ensi viikolla näyttävästi

Lapsen oikeuksien viikkoa juhlitaan taas marraskuussa. Hämeenlinnan kaupunki yhdessä paikallisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa on toteuttamassa monipuolista ohjelmaa koko viikolle lapsille ja perheille. Viikko näkyy myös kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja järjestöjen kerhotoiminnoissa. Viikon teemana on Lapsella on oikeus tulevaisuuteen.

Koko viikon ohjelma on nähtävissä osoitteessa: www.hameenlinna.fi/lapsenoikeuksienviikko.

Ohjelmaa Lapsen oikeuksien viikolle ovat tuottamassa Hämeen lastenliitto, Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Hämeenlinnan kaupungin opetuspalvelut ja varhaiskasvatus, Hämeenlinnan neuvolapalvelut, Hämeenlinnan seudun 4H yhdistys, Hämeenlinnan taidemuseo, Hämeen Setlementin Mamas Cafe, Hämeenlinna-Vanaja Seurakunta, Kino Tavast ry, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Lasten liikunnan tuki ry, MLL Hämeenlinnan yhdistys ry ja UNICEF Hämeenlinnan vapaaehtoisryhmä.

Viikon huipentuma on perjantaina 20.11. lapsen oikeuksien päivän ulkoilmakonsertti Hämeenlinnan torilla kello 9.30 alkaen. Mirkka & Luis -yhtye saapuu esittämään kauppatorille Matkalla maailmanympäri -konserttinsa ja samalla juhlitaan torin joulun avausta.

Torilla kuullaan juhlapuheet apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuolta ja lastenkulttuuripäällikkö Minna Haverilta sekä torin joulukuusen valot syttyvät. Konsertin järjestää lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX.

Tapahtumien järjestäjät huomioivat koronaohjeistukset ja viikko järjestetään turvaväleistä huolehtien ja tarvittaessa maskia käyttäen. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen vuonna 2013. Sittemmin tunnustus on uusittu jo kolme kertaa.

Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja sen tavoitteena on varmistaa, että jokaisen kunnassa asuvan lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin. Tunnustuksen myötä Hämeenlinna on sitoutunut kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten parhaaksi.

Vuonna 2020 kehittämistyön yhteydessä Hämeenlinnassa on tehty lautakuntatasoiset päätökset lapsivaikutusten arvioinnin laajemmasta käyttöönotosta. Päätöksen myötä lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä aina, kun päätös on strategisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti merkittävä tai kyseessä on merkittävä muutos palveluissa tai kyseessä on uusi palveluiden järjestämistapa.

Lapsivaikutusten arvioinnilla pyritään varmistamaan, että päätöksissä lapsen etu toteutuisi mahdollisimman hyvin.

Hämeenlinnassa on parhaillaan valmisteilla myös Lapsiystävällinen Hämeenlinna ?ohjelma. Ohjelmatyö antaa strategiset suuntaviivat lapsiperhepalvelujen järjestämiselle ja tuottamiselle seuraavalle valtuustokaudelle. Ohjelmatyön valmistelussa on kuultu laajasti myös lapsia ja nuoria mm. koulujen ja päiväkotien kautta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.