Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

KIINTEISTÖNVÄLITYS: Kymmenvuotias Autiotalot LKV muutti Palokunnankadulle

Yrittäjä, toimitusjohtaja Petri Autio (vas.) ja hiljattain osakkaiksi tulleet kiinteistönvälittäjät Harri Myllylä ja Kari Markkanen omaavat pitkän kokemuksen kiinteistönvälitysalalta.

Autiotalot LKV muutti Palokunnankatu 26:een, vanhaa Postitaloa vastapäätä toimittuaan kahdeksan vuotta Sibeliuksenkadulla. Kakkukahveja juotiin huhtikuun puolivälissä toisestakin syystä, sillä kymmenen vuotta sitten Petri Autio ja hänen isänsä Juha Autio perustivat Autiotalot LKV:n. Tuolloin toimipaikka sijaitsi Palokunnankadun toisessa päässä.

? Äkkiä aika on mennyt. Olimme Juhan kanssa molemmat välittäjinä samassa firmassa ja yrittäjyys sopi molemmille, muistelee toimitusjohtaja Petri Autio.

Kiinteistönvälityksen uusien tilojen yläkerrassa toimii Autiotalot-isännöinti. Päätös panostaa isännöintiin oli yksi syy sille, että Autiotalot lähti etsimään uusia tiloja.

? Tämä tila tuli eteen vähän vahingossa. Aikaisemmin kiinteistönvälittäjien tilat olivat kahdessa kerroksessa ja erillään isännöinnin toimitiloista. Päätös muutosta oli helppo tehdä, kun tämä löydettiin. Tämä on tilojen kannalta järkevämpi ja myös Palokunnankadun liikenne on vilkkaampaa kuin Sibeliuksenkadulla, sanoo Petri Autio.

Kiinteistönvälityksen parissa Autiotaloilla toimii seitsemän henkilöä ja isännöinnissä neljä henkilöä. Autiotalojen välittäjillä kaikilla on kymmenien vuosien kokemus alalta ja Autiotalojen osakasmäärä muuttui kuukausi sitten, kun Petrin lisäksi osakkaiksi tulivat kiinteistönvälittäjät Kari Markkanen ja Harri Myllylä.

? Sitouttaminen luo pohjaa pitkäjänteiselle työlle, sanoo Petri Autio.

Autiotalojen omistus siirtyi noin vuosi sitten täysin perheyrityspohjalle, kun Autio osti silloisen pääomistajan Oma Säästöpankin osuuden.

? Oma SP:n omistus oli peruja vanhan Kantapankin ajoilta. Oma Säästöpankilla pankkibisnes on kuitenkin selkeästi ykkönen, toki teemme pankkiyhteistyötä edelleen jokaisen pankin kanssa, Petri Autio taustoittaa.

Kymmenen vuotta yrittäjänä on tarjonnut sekä hyviä että huonoja aikoja ja muutoksia kilpailutilanteessa.

? On ollut hyväksyttävä, että hinnat ovat huippuvuosista tippuneet ja pankkien lainananto kiristynyt.

Autio kuvailee, että vuosikymmen sitten Hämeenlinnan uudiskohteet oli lähes myyty jo ennen rakentamisen aloittamista, nykyään vasta valmiit asunnot tuntuvat käyvän kaupaksi.

? Poikkeuksena on Poltinaholle rakentuva Poltinahon Upseeri, johon on ollut hyvin kiinnostusta ennakkomarkkinointivaiheesta asti.

Kirvestyöt Sollon rakentamaan kohteeseen nousee viisi hirsirakenteista erillistaloa ja vielä hirsirakenteinen pihasauna.

? Yhdestätoista asunnosta on tällä hetkellä neljä jäljellä, kertoo Petri Autio.

Petri Autio haluaa pysyä mukana käytännön välitystyössä. Kaupanteko antaa kipinää, hän kuvailee.

Kilpailutilanne Hämeenlinnan kiinteistönvälitysmarkkinoilla on viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana kiristynyt.

? Vuodesta 2013 alkaen uusia kilpailijoita on tullut kymmenkunta, toki yrityksiä on lähtenyt poiskin.

Petri Autio sanoo, että usko omaan hyvään palveluun ja ammattitaitoon on tärkeää.

? Parasta mainontaa on puskaradio, on kyseessä sitten vanha asiakas tai suosituksen perusteella tuleva.

Autiotaloilla asuntokaupat eivät ainakaan kaadu ammattitaidon puutteeseen, sillä kun kaikkien välittäjien kokemus lasketaan yhteen, niin talosta löytyy yli sadan vuoden kokemus
välitystyöstä ja lisäksi kaikki välittäjät ovat LKV-tutkinnon suorittaneita.

? Emme kuulu mihinkään ketjuun ja se antaa vapautta päätöksentekoon. Ehkä meidät mielletäänkin perheyritykseksi.

Petri Autiolla ei ole aikeita siirtyä johtamaan yritystä vain kirjoituspöydän takaa.

? Olen edelleen mukana välitystyössä. Kauppa se vaan on mikä antaa kipinää ja kun pystyy auttamaan asiakasta, saa kaiken lisäksi vielä hyvän fiiliksen itsekin.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.