Torstai 30.11.2023
Nimipäivät: Antti, Antero, Atte

Tuuli:
 

KAUPUNKIKESKUSTA: Täydennysrakentamista suunnitellaan suhdanteista huolimatta

Olli-Poika Parviainen esitteli ylijäämäisen talousarvioesityksen vuodelle 2024. Kuva: Juha Reinikainen.

Hämeenlinna investoi lähivuosina erityisesti koulu- ja opiskelutiloihin sekä liikuntapaikkoihin, selviää kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviaisen talousarvioesityksestä ensi vuodelle. Kaupunkikeskustan kehittämistäkään ei silti unohdeta.

– Kaupunkimaista kaupunkia on tarkoitus kehittää muun muassa keskustan täydennysrakentamisella, Parviainen toteaa.

Laajempana keskustan lähialueen kaavoituskohteena on Linnanpuiston alue. Hämeensaaren täydennysrakentamisen toivotaan myös vihdoin etenevän. Meneillään on parhaillaan alueen päivitetyn asemakaavan julkinen nähtävilläoloaika.

– Kaava kyllä saadaan tehtyä, mutta rakentaminen on lamassa vaikka poljettaisiin jalkaa, kuvailee kaupunginjohtaja.

Talonrakennusinvestoinneista suurin kohde on Hämeenlinnan yhtenäiskoulun uudisrakennus, jonka kokonaiskustannusarvio on 18,5 ja ensi vuoden investointivaraus runsaat 8,6 miljoonaa euroa. Toiseksi suurin lähivuosien koulurakentamiskohde on Lammin koulukeskus, jonka kustannusarvio kokonaisuudessaan on 15 miljoonaa euroa.

Verkatehtaan Opistotalon saneerauksen hintalappu on 7,5 miljoonaa euroa ja tästä ensi vuodelle on budjetoitu 4 miljoonaa. Saneerauskohteista Ruununmyllyn kivikoulun ja Myllymäen koulun urakat jatkuvat ensi vuodelle.

Kaupungin nettoinvestointitaso vuonna 2024 on noin 40,1 miljoonaa euroa ja koko suunnitelmakauden 2024 – 2026 nettoinvestoinnit noin 118 miljoonaa euroa. Investointiohjelman ulkopuolisena investointina toteutetaan Moreenin uusi eritasoliittymä, jonka rahoituksesta neuvotellaan vielä valtion kanssa.

– Investointiohjelma ei sisällä myöskään Seminaarin koulun mahdollista hankintaa, Parviainen huomauttaa.

Esitys sisältää muun muassa Kaurialan yleisurheilukentän ja Ahveniston maauimalan peruskorjauksen. Pullerin aluetta on määrä edelleen kehittää monimuotoiseksi liikunnan keskukseksi. Suurimpana uusinvestointina on urheilupuiston tekojäärata. Lisäksi Pullerille rakennettaisiin kolmas tekonurmi ja lämmitettävän tekonurmen pinta uusittaisiin. Nurmea on määrä lämmittää vuodesta 2025 eteenpäin.

Talousarvioesitys vuodelle 2024 on 8,9 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Esitys ei sisällä veronkorotuksia lainsäädännön pakkopyöristystä lukuun ottamatta. Lain mukaan kuntien kunnallisveroprosentit pyöristetään vuonna 2024 lähimpään prosentin kymmenykseen ellei kunta muuta päätä, ja tämän johdosta kaupungin veroprosentiksi muodostuu 8,40 prosenttia.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitystä käsittelee seuraavaksi kaupunginhallitus joka edelleen tekee esityksen talousarviosta kaupunginvaltuustolle.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.