Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

KAUPUNKIKESKUSTA: Reskan kävijämäärätutkimus näyttää tapahtumien voiman

Aurinko helli Hämeenlinnan toria elokuussa.

Megatapahtumat ja torilla järjestettävät kuukausimarkkinat näkyvät lisääntyvänä jalankulkuliikenteenä myös kävelykatu Reskalla. Reskan jalankulkijamääriä on mitattu toukokuusta 2017 lähtien ja tuloksia esittelivät keskiviikkona Café Laurellilla järjestetyssä tilaisuudessa Kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier sekä Linnan Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Mervi Käki.

Suurimmat yksittäiset kävijäpiikit syntyivät Guns ´N Rosesin keikkapäivänä, jolloin Reskalla kulki 12.033 henkilöä ja elokuun markkinatiistaina jolloin lukema pysähtyi 11.665:een.

? Kantolan konsertin vaikutus jalankulkijamääriin oli nelipäiväinen eli yksipäiväisen tapahtuman vaikutus oli merkittävä, Sari Hagemeier kertoo.

Yhteensä touko?joulukuussa Reskalla kulki 897.016 jalankulkijaa.

Mervi Käki (vas.) ja Sari Hagemeier esittelivät myös koko liikekeskustan elinvoimalaskennan tuloksena syntynyttä karttaa tyhjistä ja käytössä olevista liiketiloista.

Laskurin mukaan vilkkainta Reskalla on perjantaisin, jolloin keskiarvo jalankulkijamääristä on 4.418 päivässä. Toiseksi vilkkaimmaksi nousee tiistai ja tähän vaikuttaa kuukausimarkkinat.

? Esimerkiksi eilen markkinapäivänä Reskalla oli 4.690 kulkijaa, Sari Hagemeier sanoo.

Vilkkaimmat tunnit päivässä Reskalla ovat puolenpäivän tienoilla eli lounasaikaan.

? Lounasaika liikuttaa ja meillähän on hyviä lounasravintoloita, kehuu Hagemeier.

Hyviä lounaspaikkoja. Mikaela´s Roomin avaaminen oli Reskan lukijoiden mielestä Hämeenlinnan vuoden 2017 ravintolateko.Kuvassa Amanda Haapanen ja Oona Laakso.

Mervi Käki sanoo, että tietoa kävijämääristä tulisi käyttää hyödyksi niin julkisessa päätöksenteossa kuin keskustan yritysten omassa toiminnassakin.

? Vahvoja äänenpainoja ja mutua käytetään tässäkin kaupungissa julkisessa keskustelussa, mutta itse arvostan pragmatiikkaa. Pitää laittaa itsensä kartalle ennen kuin voi alkaa suunnistamaan.

Laskuri osoittaa, että tavallinen arkilauantai Reskalla on hiljainen.

? Lauantai on ostospäivänä haasteellinen. Tällä hetkellä keskustan kivijalat ovat lauantaina enimmäkseen kiinni ja Goodman vie nyt kaikki asiakkaat. Keskustan piristyminen lauantaisin vaatisi useamman liikkeen mukaantulon ja aukiolon pidempään kuin kello 14:ään, Käki toteaa.

Guns ´N Rosesin konsertti näkyi keskustassa myös kävijämäärissä.

Reskalla ja Kauppakeskus Linnassa on vihdoin tapahtumassa myös merkittävää uutta, kun Hämeenmaa alkaa remontoida toimitiloja Amarillo-ravintolalle. Työt aloitetaan entisistä Kellokeskus Laineen tiloista. Hiljattain Reskalta ovat lopettaneet Hesburger ja Café Cornetto. Kaupunkikeskustan ravintoloiden kokonaismäärä on tuoreen elinvoimalaskennan mukaan vuodesta 2017 vuoteen 2018 vähentynyt 68:sta 65:een. Tyhjät liiketilat kaikkiaan ovat vähentyneet yhdellä.

? Kauppaliikkeille on tärkeää myös toimistojen täyttöaste, koska se tuo lattialiikennettä, muistuttaa Mervi Käki.

Sijainnin ja pysäköintimahdollisuuksien lisäksi yrittäjille on tärkeää, millä kustannuksilla liiketoiminnan voi aloittaa. Hyvä esimerkki monen osatekijän kohtaamisesta löytyy tällä hetkellä keskustan eteläosasta, jossa entistä kauppahallia vastapäätä sijaitsevan kulmakiinteistön kaikki liiketilat on saatu vuokrattua.

Reskalle on tulossa ravintolan lisäksi myös uusi tapahtuma, kun kesäkuun lopussa järjestettävä Unique Art Tattoo Festival siirtyy Reskalle. Seuraava kaupunkikeskustan yhteinen merkkipäivä on perjantai 23.2. jolloin tehdään taas Pimeää Kauppaa. Lähilehti Reska.fi tekee paluun printtinä keskiviikkona 21.2.

Torin uuden leikkipaikka-alueen vihkiäiset taas ovat edessä toukokuussa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.